491
Τούρκοι αστυνομικοί εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τυχαίο; Μόλις έφυγαν οι Ευρωπαίοι, άρχισαν ξανά τα επεισόδια στις Καστανιές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2020, 10:34
Τούρκοι αστυνομικοί εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τυχαίο; Μόλις έφυγαν οι Ευρωπαίοι, άρχισαν ξανά τα επεισόδια στις Καστανιές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2020, 10:34

Αν υπήρχε μια αμφιβολία για τον ρόλο των τουρκικών Αρχών ως υποκινητών των επεισοδίων στα σύνορα του Εβρου, διαλύθηκε το πρωί της Τετάρτης. Ενώ υπήρξε σχετική ηρεμία την Τρίτη, όταν διόλου συμπτωματικά, οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέφτηκαν την περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση, με το που έφυγαν, άρχισαν ξανά η ένταση και η προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Επίκεντρο για μία ακόμη φορά ήταν οι Καστανιές του Εβρου, όπου από το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται μετανάστες –υπολογίζεται ότι μόνο στην περιοχή υπάρχουν περίπου 12.000 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα όμως η τουρκική πλευρά άρχισε τις απροκάλυπτες προκλητικές ενέργειες.

Ενταση μεταξύ ελληνικών δυνάμεων ασφάλειας και μεταναστών, στις Καστανιές Εβρου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τηλεοπτικά πλάνα, όπως φαίνεται στο βίντεο παρακάτω, εμφάνιζαν τούρκους αστυνομικούς να πετούν δακρυγόνα και καπνογόνα προς την ελληνική πλευρά, με στόχο να σηκωθεί σύννεφο και έτσι να διευκολυνθεί η μετακίνηση ομάδας μεταναστών, ώστε να περάσει τα σύνορα. Οι τούρκοι αστυνομικοί ήταν περίπου 40 μέτρα από τη συνοριακή γραμμή.

Η ελληνική πλευρά απάντησε με τον ίδιο τρόπο.

Αλλά και οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος από τον φράχτη μετέρχονται τα ίδια μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα και προχώρησαν σε ρίψη χημικών κατά των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες επίσης απάντησαν με χρήση χημικών.

Πρόκειται για ένα κλεφτοπόλεμο που συνεχίζεται κατά διαστήματα.

Εν τω μεταξύ, το Mega μετέδωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν κοντά στη συνοριακή γραμμή, προκειμένου να μπορέσουν να επιχειρήσουν για να σταματήσουν την εισροή μεταναστών και προσφύγων. Οι ελληνικές Αρχές απομάκρυναν τα τηλεοπτικά συνεργεία (υπάρχουν και πολλά ξένα και στις δύο πλευρές) για λόγους ασφαλείας.

Στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ, του τελευταίου τουρκικού χωριού πριν από τα σύνορα, έχει στηθεί ένας άτυπος καταυλισμός που θυμίζει την Ειδομένη. Εχουν σπεύσει μάλιστα και μικροπωλητές που πουλούν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ, μετανάστες έλεγαν ότι δεν θα φύγουν, ενώ πιστεύουν ότι, όσο αυξάνεται ο αριθμός τους, τόσο αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μετανάστες άρχισαν να μετακινούνται νοτιότερα, προς το Δέλτα του Εβρου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Αφγανοί, Ιρακινοί και από χώρες της Αφρικής, αλλά πάντως όχι Σύροι και πάντως όχι από την επαρχία του Ιντλίμπ.

Εκεί πλέον δεν έχουν να διασχίσουν την ξηρά, αλλά το ποτάμι, στο οποίο τα περάσματα είναι πολλά. Ωστόσο και σε εκείνα τα σημεία η παρουσία ελλήνων στρατιωτικών και αστυνομικών είναι ισχυρή.

Πάντως δεν λείπουν και όσοι επιχειρούν να περάσουν από όποιο σημείο θεωρούν πρόσφορο. Συλλήψεις τεσσάρων παράτυπων μεταναστών έγιναν από άνδρες των ελληνικών δυνάμεων, λίγο μετά τον οικισμό Αμόριο του Δήμου Σουφλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης, αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα και συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα. Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...