240
Φωτογραφία αρχείου από self test για τον κορονοϊό | Intime

Τσουχτερά πρόστιμα και στέρηση μισθού για τους εργαζομένους που δεν κάνουν self test

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 2 Αυγούστου 2021, 12:39
Φωτογραφία αρχείου από self test για τον κορονοϊό
|Intime

Τσουχτερά πρόστιμα και στέρηση μισθού για τους εργαζομένους που δεν κάνουν self test

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 2 Αυγούστου 2021, 12:39

Πρόστιμα–φωτιά όχι μόνο για τους εργοδότες, αλλά και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και παράλληλα δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test τους στο σύστημα «Εργάνη», φέρνει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα.

Ετσι, το ΣΕΠΕ μπορεί πλέον να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR test) για τον κορονοϊό ή έχοντας δηλώσει θετικό αποτέλεσμα.

«Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τροποποιείται επίσης η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 και προβλέπεται ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενους οι οποίοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, ή προσέρχεται ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει η νέα ΚΥΑ.

Τα πρόστιμα

Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων και για την επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:

  • Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης.
  • Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει θετικό τεστ, το έχει δηλώσει και εργάζεται, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...