384
Ο Αλ. Τσίπρας αγορεύει υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Θάνου Πλεύρη | Dimitris Kapantais/ SOOC

Τσίπρας: Το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν είναι αναλογικό – οδηγεί σε εξαθλίωση τους χαμηλοσυνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 15:38
Ο Αλ. Τσίπρας αγορεύει υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Θάνου Πλεύρη
|Dimitris Kapantais/ SOOC

Τσίπρας: Το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν είναι αναλογικό – οδηγεί σε εξαθλίωση τους χαμηλοσυνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 15:38

Σκληρή κριτική προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε «απολύτη σύγχυση» και «ενδεχομένως σε πανικό».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε, δείχνει πως «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας», ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται «με αυταρέσκεια» και υποστηρίζει ότι «σώζουν ζωές».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο «αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο», ενώ υποστήριξε ότι σχεδόν 150 άνθρωποι χθες και σήμερα είναι «πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» και «δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους».

«Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σε αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση», είπε απευθύνοντας ερώτηση στον Πρωθυπουργό αν είναι «ικανοποιημένοι» και αν «τα έκαναν όλα καλά».

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό, κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό να «σοβαρευτούν» και να «συνέλθουν».

O κ. Τσίπρας εξήγησε ότι μέχρι και πριν από κάποιες ημέρες υπουργοί, όπως ο Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιχειρηματολογούσαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και ότι προσκρούει στη συνταγματικότητα, αλλά τώρα άλλαξε στάση η κυβέρνηση.

Ως προς το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους πολίτες 60 και άνω επιμένουν να μην εμβολιάζονται, ο κ. Τσίπρας το απέρριψε με ένα επιχείρημα περί αναλογικότητας.

Το πρόστιμο δεν είναι αναλογικό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν σε όσους μπορούν να το πληρώνουν. Απέφυγε, βέβαια, να πει ότι κανείς δεν εξαθλιώνεται αν κάνει, εντελώς δωρεάν, όπως μπορεί εδώ και μήνες, το τόσο απαραίτητο, για τον ίδιο και για τη δημόσια υγεία, εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Αυτό που κάνετε δεν είναι υποχρεωτικότητα. Υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους το ίδιο. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους: “Δώσε 100 ευρώ και ξεμπερδεύεις”», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, παίζοντας πάλι με το δίπολο φτωχοί-πλούσιοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...