386
O Tσίπρας μιιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ | Screenshot/YouTube

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ευρωπαϊκό νότο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 20:39
O Tσίπρας μιιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ
|Screenshot/YouTube

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ευρωπαϊκό νότο

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 20:39

Για «μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το Ταμείο Ανάπτυξης που πρότεινε η Κομισιόν, και από το οποίο η Ελλάδα θα εισπράξει περί τα 32 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε, ωστόσο, να μην βιαστούμε πριν δούμε όλα τα σημεία, γιατί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχω εμπειρία από Ευρωπαϊκά Συμβούλια και είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση».

«Είναι θετική εξέλιξη, αν και ελήφθη εξ ανάγκης» σημείωσε και εξήγησε: «Το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι αν δεν αλλάξουν τακτική σ’ αυτή τη φάση ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πρότεινε να μειωθεί εκτάκτως για τους καλοκαιρινούς μήνες ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, όπως είχε προτείνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος μπροστά στην «ποιοτική αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας, προκρίνοντας πως «πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή» ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «για να χαράξουμε εθνική γραμμή», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «κι άλλοι το ζήτησαν αυτό», δηλαδή το ΚΙΝΑΛ.

Στη μετάβαση προς την κανονικότητα, «ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει» τόνισε στη συνέχεια, ενώ, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη περί επιτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, «είναι επιτυχία της χώρας αναμφίβολα -και εγώ δεν θέλω να είμαι μίζερος- όταν υπάρχει μια επιτυχία της χώρας την πιστώνεται αναμφίβολα η κυβέρνηση» σημείωσε.

Ο ίδιος έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει πως η κυβέρνηση «είχε μια αντιπολίτευση, που προέταξε το κοινό καλό».

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το οποίο διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε χαμογελώντας: «Και πρέπει να τον πιστέψουμε…». Οπως είπε «και μόνο που άνοιξε αυτή η συζήτηση φανερώνει τον κυνισμό όσων την άνοιξαν. Η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού. Αν πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε» τόνισε, λέγοντας πάντως ότι δεν είναι καλό αυτή τη στιγμή για τον τόπο καθώς κανείς δεν ξέρει αν θα επιστρέψει η πανδημία με δεύτερο κύμα.

«Οταν κλείσει αυτός ο κύκλος, θα αναμετρηθούμε και θα δούμε ποιο είναι το καλό για τον τόπο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...