729
| Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: «Στις 26 του μηνός θα κάνουμε ταμείο για όλους μας»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 21:49
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: «Στις 26 του μηνός θα κάνουμε ταμείο για όλους μας»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 21:49

Σε κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων απέδωσε –για ακόμη μία φορά– το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, αναγνωρίζοντας ότι φέρει την ευθύνη για τις αποφάσεις που ελήφθησαν ως προς την υιοθέτηση της στρατηγικής της απλής αναλογικής, με τη ρήση «Mea culpa».

«Λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, κάνοντας λόγο για ένα «όραμα που δεν περπάτησε».

Κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη εκλογική διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κόμμα του «ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας» και πως δεν θα μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας. «Γνωρίζω πως είναι δύσκολη η ανατροπή, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη μέχρι το τέλος», τόνισε.

Στο ερώτημα αν θα αλλάξει στελέχη λόγω του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έλαβε το μήνυμα». «Κάνουμε όποιες κινήσεις είναι αναγκαίες (…). Θα κριθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά και θα κριθώ και εγώ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, προσέθεσε.

Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί, εφόσον δεν είναι ικανοποιητικό το ποσοστό του κόμματος στη δεύτερη κάλπη, ο κ. Τσίπρας είπε πως στις 26 του μηνός θα γίνει «ταμείο για όλους». «Εχουμε συλλογικές διαδικασίες, διαφορετικές από εκείνες της ΝΔ, θα κάνουμε ταμείο και θα πάρουμε αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένος που είχε απέναντί του το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς στην ουσία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκαψε την απλή αναλογική και την προοπτική συνεργασίας».

Για τις δηλώσεις Φίλη

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις Φίλη περί «τουρκικής μειονότητας στη Ροδόπη», είπε ότι ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και σημείωσε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική από αυτή που παρέθεσε ο πρώην υπουργός του: «Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική».

Μάλιστα στήριξε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εξέφρασε «προσωπική του άποψη», η οποία «δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής» και επέκρινε τη ΝΔ ότι παίζει «παιχνίδια με την πατρίδα».

ΝΔ: Ο Τσίπρας αναγνώρισε ένα μόνο από τα πολλά mea culpa που οφείλει

«Ο κ. Τσίπρας απόψε στον ΣΚΑΪ μιλώντας για τη νάρκη της απλής αναλογικής που εξουδετέρωσαν οι πολίτες, αναγνώρισε ένα μόνο από τα πολλά mea culpa που οφείλει στην ελληνική κοινωνία», αντέδρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Ακης Σκέρτσος.

Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών και των τεράστιων λαθών του που θέτουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, θα είχε πει τουλάχιστον δύο mea culpa ακόμη», προσέθεσε ο ίδιος στο σχόλιό του για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για τη «σιωπηρή στήριξη που παρείχε στο μόρφωμα Κασιδιάρη» καθώς και για «τις επιλογές του στη Ροδόπη και την Ξάνθη που ευθυγραμμίζονται με την πιο ακραία ανθελληνική προπαγάνδα» (αναλυτικά εδώ).

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μην αναγνωρίζει τις ευθύνες του

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την Πέμπτη, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Τι και αν πέρασαν δύο εβδομάδες από την κάλπη της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να μην αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του για την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και την αποδοκιμασία των πολιτών στην ανερμάτιστη και αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε αρχικά η Χαρ. Τρικούπη.

Και πρόσθεσε: «Δεν μας ξενίζει καθώς ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του για την ήττα από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 όταν ο χάρτης βάφτηκε μπλε στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές.

»Προφανώς και δεν περιμέναμε να αναγνωρίσει τις παλινωδίες του με τις “Πρέσπες του Αιγαίου”, την άγρα ψήφων από τη Χρυσή Αυγή, την υιοθέτηση των “ορφανών” του Π. Καμμένου και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την απουσία σχεδίου για τη χώρα πέρα από τη βαθιά του επιθυμία να ξανακάτσει στην καρέκλα της εξουσίας.

»Οπως αποκάλυψε, ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα βολικό συμπλήρωμα, όπως άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης».

Ωστόσο, κατέληξε η ανακοίνωση του κόμματος, «ο ελληνικός λαός τους έστειλε καθαρό μήνυμα. Καλό είναι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και οι δυο. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια αξιόπιστη προοδευτική δύναμη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα αγωνιστεί δίπλα τους για μια κοινωνία με ευκαιρίες προόδου για όλες και όλους, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...