Τσίπρας και Eρντογάν σε φωτογραφία από πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τσίπρας στο Anadolu για Ερντογάν: Η σχέση μας δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο, εν όψει της επίσκεψής του στην Αγκυρα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη σχέση του με τον τούρκο πρόεδρο, την όξυνση της ρητορικής των γειτόνων και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το Προσφυγικό
Protagon Team

Για σοβαρή δοκιμασία της σχέσης του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Αnadolu, μία ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Παράλληλα όμως, όπως είπε, η σχέση αυτή αποτέλεσε και τη βάση «για να αποκτήσουμε διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να υπερβούμε εμπόδια και να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια θετική ατζέντα».

«Η σχέση μου με τον πρόεδρο Ερντογάν βασίζεται στον σεβασμό, στην ειλικρίνεια και στην ευθύτητα. Βασίζεται σε μία σταθερή προσπάθεια να οικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές που οφείλουν να έχουν οι χώρες μας τον 21ο αιώνα και τις σχέσεις αυτές που θα ανταποκρίνονται στην ιστορία των λαών μας και την φιλία που χτίζεται μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η σχέση αυτή δοκιμάστηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές, με το κλίμα να έχει επιδεινωθεί εσχάτως σε επικίνδυνο βαθμό.

Δυστυχώς, τόνισε, η προκλητική ρητορική αυξήθηκε, δεν υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες ή συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ «η επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο έφτασε σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο θέμα των τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα (επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή του απέναντι στους πραξικοπηματίες), καθώς και στη σύλληψη των δύο ελλήνων αξιωματικών που επίσης επιβάρυνε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Προφανώς, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Παρά τις δυσκολίες, τον Δεκέμβριο του 2017 καλωσορίσαμε τον τούρκο πρόεδρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, ενώ συναντηθήκαμε δύο φορές το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός , ενώ  υπήρξαν και κάποια θετικά βήματα, όπως η επιστροφή των Μητρετώδη – Κούκλατζη  στην Ελλάδα, και αντίστοιχα των δύο τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο πριν από λίγους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την προσδοκία, κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα, να συνεχίσει με τον τούρκο πρόεδρο «τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξε τον Δεκέμβριο 2017». «Πρέπει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ιστορικά βήματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τον λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής», τονίζει μεταξύ άλλων .

Για το Κυπριακό τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως ανεξάρτητα με τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία «πρέπει να επιδιώκουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού σε αυτό το πλαίσιο. Μια λύση που να επιτρέπει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της ΕΕ και να λειτουργεί προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Για να φτάσουμε εκεί, τονίζει, ότι πρέπει Α) να έχουμε ένα κείμενο «όρων αναφοράς» που να αντανακλά το πλαίσιο Γκουτιέρες όπως παρουσιάσθηκε στο σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, Β) να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες, και Γ) σε σχέση με την Ελλάδα, να διεξάγουμε αποτελεσματικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας. Και κρίσιμο ζήτημα, τονίζει είναι η στάση της Τουρκίας στα παραπάνω σημεία.