335
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα κρεσέντο της ομιλίας του στη Βουλή | INTIMEnews

Τσίπρας στη Βουλή: Κάνετε τη χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ – Απεμπολείτε διαπραγματευτική ισχύ και Αλεξανδρούπολη

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 14:02
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα κρεσέντο της ομιλίας του στη Βουλή
|INTIMEnews

Τσίπρας στη Βουλή: Κάνετε τη χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ – Απεμπολείτε διαπραγματευτική ισχύ και Αλεξανδρούπολη

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 14:02

Από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την επικύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της νέας ΜDCA, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για Συμφωνία που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-δορυφόρο των ΗΠΑ και η οποία δεν παρέχει καμία εξασφάλιση για τα συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, δηλαδή η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990 (να υπόκεινται δηλ. σε ετήσια ανανέωση της σχετικής συμφωνίας).

«Mας καλείτε να ψηφίσουμε την ανανέωση της σύμβασης, κάνοντας δύο  κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις: απεμπολείτε ένα διαπραγματευτικό χαρτί που είναι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», υποστήριξε και ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, είπε ότι οι  στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραχωρούνται «για να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών».

Κατά τα άλλα, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αμήχανο» και «στριμωγμένο» τον Πρωθυπουργό. «Αυτή η αμηχανία και η δυσκολία», έκρινε ο κ. Τσίπρας, έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και αφού έκανε και μία σύντομη αναφορά στην «αντιπολιτευτική» -όπως τη χαρακτήρισε-  ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ (την οποία όπως είπε, «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης»), πρόσθεσε:

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”». Αλλά «ας μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Αλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το κόμμα του  θα καταψηφίσει τη συμφωνία, για να συμπληρώσει πως «όταν υπάρχει πολιτική αλλαγή και νέα κυβέρνηση, θα θέσουμε το ζήτημα για τροποποίηση της συμφωνίας»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...