1246
|

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ο Ιγκλέσιας δεν πήρε σπίτι με offshore… [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 16:27

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ο Ιγκλέσιας δεν πήρε σπίτι με offshore… [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2018, 16:27

Στην αντεπίθεση πέρασε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός καταλογίζοντας θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για όσα τον κατηγόρησε νωρίτερα στην δική του ομιλία.

«Η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. «Εχετε το θράσος να μου επιτίθεστε κύριε Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε και επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν διέγραψε τον δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο που είπε «καλά έκαναν στον Μπουτάρη» ούτε και αποδοκίμασε αμέσως τις δηλώσεις Ψωμιάδη περί προδοτών.

«Όταν ο δήμαρχος ξυλοκοπήθηκε εσείς βγάλατε μια ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων με τα γνωστά ‘καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται’. Όταν ακούω σε ένα τόσο εμφανές περιστατικό να βγαίνει τέτοια ανακοίνωση βγάζω συμπέρασμα: τι από όπου κι αν προέρχεται; Δεν καταλάβατε από πού προέρχεται; Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Αν είχα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λίγα λεπτά έβγαζε ανακοίνωση που έλεγε καλά του έκαναν του προδότη θα μπορούσα να σταθώ σήμερα;

Αν είχα στέλεχος μου να λέει μέτα από αυτή την επίθεση ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι πολιτικό τραβέλι θα μπορούσα να σταθώ;

Εσείς δεν τολμάτε να διαγράψετε τα στελέχη σας και αυτή είναι η διαφορά μας.

Μετά την μεταπολίτευση υπήρχε κόμμα ΕΠΕΝ που μάζεψε όλους τους νοσταλγούς της δικατορίας και επικεφαλής της νεολαίας ο κ. Βορίδης. Αργότερα όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή υπήρξε ο διαχωρισμός με την δημιουργία του ΛΑΟΣ που έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία η κυβέρνηση Καραμανλή καλή ώρα είχε μια σαφή θέση στο Μακεδονικό.

Σήμερα ο χώρος αυτός που ηγήθηκε στον χώρο της ακροδεξιάς είναι στο κόμμα σας σε ηγετικές θέσεις.

Εκπροσωπώ μια παράταξη που έχει τραβήξει πολλά. Η Αριστερά σε αυτό τον τόπο ήταν πάντοτε στην θέση του διωκόμενου. Την βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστεί επι χρόνια στα ξερονήσια και στους δρόμους. Από τον Λαμπράκη και τον Τεμπονέρα μέχρι τον Πάυλο Φύσσα. Μην ανοίγετε τέτοιες συζητήσεις σε εμάς. Ξεχωρίστε τις λέξεις της πολιτικής ρητορικής από το μαρκάρισμα του τρικύκλου κ. Μητσοτάκη. Αυτά που έγιναν στην Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές Γκοτζαμάνηδων», ανέφερε μεταξύ άλλων στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή πάντως, έσπευσε να καταδικάσει «τις απαράδεκτες απειλές» -όπως είπε- που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ «στο διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα».

Όπως εξάλου σημείωσε, σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό αυτή την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και δεν βλέπω να σας ανησυχεί … όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται ‘παμμακεδονικές ενώσεις’ ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο», τόνισε και υπενθύμισε ότι ούτε τότε  δεν είχε καταδικάσει ο αρχηγός της ΝΔ.

Με αφορμή τέλος όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε σχέση με τη δράση του Ρουβίκωνα, ο κ. Τσίπρας θέλησε να επισημάνει ότι «εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα».

Αισθηση πάντως προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, επαναλαμβάνοντας και μένοντας πιστός στη γνωστή γραμμή σκανδαλολογίας (με κύριο εκφραστή τον φιλοκυβερνητικό Τύπο):

«Ήρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας που πήρε δάνειο για να πάρει σπίτι. Δεν αγόρασε σπίτι με offshore, ούτε αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου, ούτε αγόρασε σπίτι δίπλα στο σπίτι του Χριστοφοράκου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός  κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή. Γι αυτό «να είστε λίγο πιο χαμηλός στους τόνους σας για αυτά τα ζητήματα.  Με τις υγείες σας», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Λάθος στόχο διάλεξε ο Ρουβίκωνας

Στη δική του δευτερολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε ένα – ένα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να συνδέσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά και κυρίως με τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη, ανέγνωσε εκ του βήματος την σαφή και ξεκάθαρη ανακοίνωση που εκδόθηκε για το επεισόδιο και άφησε αιχμές για τους ΑΝΕΛ, τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τραγελαφικό, σχολίασε, να θέτει θέμα ακροδεξιών στοιχείων ο κ. Τσίπρας όταν συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ.

Ειδικά για το θέμα Μπουτάρη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι διαστρεβλώνει όσα λέει η ΝΔ: «Ή δεν σας ενημερώνουν σωστά, ή ψεύδεστε συνειδητά. Πρώτοι εμείς αντιδράσαμε στην επίθεση ενάντια στον κ. Μπουτάρη», είπε, ενώ «ως προς την αναφορά σας για ιδεολογική μας συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή, να σας θυμίσω ότι εσείς μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση». Και σήμερα όμως, «το μόνο που σας ενώνει με τον κ. Καμμενο είναι ο εθνολαϊκισμός και η καρέκλα.

« …Κοιτάξτε λίγο προς τον συγκυβερνήτη σας. Θέλετε να πείτε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα τού μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου. Ο κ. Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται πρόθυμος τελευταία να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Καμμένος τοποθετείται δεξιά της ΝΔ», σημείωσε με νόημα, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη πως «καμία σχέση δεν έχει με τη ΝΔ και δεν ανήκει σε εμάς».

Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί, υπογράμμισε εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει πλευρά και να σταματήσει να επιδεικνύει επιλεκτική ανοχή σε τέτοιες «ομάδες» που επιτίθενται σε όλους, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι τις πρεσβείες και οργανισμούς.

«Ο Καλαϊτζίδης έγραψε ότι το ισόγειο του ΣτΕ ισοπεδώθηκε και δώσαμε ένα μήνυμα στα λαμόγια δικαστές. Πώς είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές τέτοιες αναρτήσεις. Επώνυμα τα λένε και το έρώτημα είναι τι κάνετε; Εχετε ποτέ συλλάβει καποιον από αυτούς τυς κυρίους. Όταν μπήκαν στην Βουλή τους δώσαμε και τα περιπολικά για να πάνε σπίτια τους. Δείχνετε επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί και πρέπει να επιλέξετε ποιον θα προστατέψετε», ανέφερε στη συγκεκριμένη αναφορά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όσο για τις απειλές εις βάρος του, διεμήνυσε ότι «λάθος στόχο διάλεξαν διότι ούτε σε εμένα ούτε στη ΝΔ περνούν οι απειλές». Το ζήτημα, είπε, δεν είναι οι απειλές που δέχθηκε αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη δράση των διαφόρων ομάδων τύπου Ρουβίκωνα για τις οποίες δεν λαμβάνονται μέτρα δεν γίνονται συλλήψεις, αλλά και όταν γίνονται επιστρέφονται με τα περιπολικά όπως συνέβη και στην περίπτωση της εισβολής τους στη Βουλή.

«Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα ή τις προηγούμενες δεν είπατε τίποτα για τις υπόλοιπες αναρτήσεις και επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Η κυβέρνηση έχει επιλεκτική ανοχή. Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στον Πρωθυπουργό.

«Όταν διαπραγματεύεστε μόνος και βράδυ να προσέχετε…»

Στην αναφορά του το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις ενστάσεις του για το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν το όνομα αυτό είναι στο τραπέζι.

Γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «…είδατε το τυρί αλλά δεν είδατε τη φάκα. Το ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’, το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων. Επειδή δεν απαντήσατε όταν σας ρώτησα, εικάζω ότι το ζήτημα αυτό είναι ακόμη στο τραπέζι. Υποθέτω ότι γι’ αυτό επικοινώνησαν μαζί σας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας… ».

Εξέφρασε τέλος την ανησυχία του για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση, λέγοντας: «Όταν διαπραγματεύεστε μόνος και ειδικά βράδυ να προσέχετε, αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει (στην οικονομία)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...