425
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη | ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καλωσορίσατε στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 13:15
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καλωσορίσατε στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 13:15

Με βολές περί αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, επέλεξε να τοποθετηθεί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ΝΜ στο Ιόνιο.

«Ανησυχούμε λόγω του ιστορικού σας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναφέρομαι σε όλα τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στη στάση που τηρήσατε ως αντιπολίτευση», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς, σχολίασε ειρωνικά: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς. Σας καλωσορίζουμε επίσης στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.
Εσείς που μας πολεμήσατε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τώρα πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε».

«Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα επωφελής για την Ελλάδα. Οι σαρκασμοί για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, έγιναν τώρα χειροκροτήματα», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την επέκταση στο Ιόνιο:

«Η κυρία Μπακογιάννη έλεγε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ότι δίνει περισσότερα επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά, ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί στην τουρκική επιχειρηματολογία», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον Πρωθυπουργού να κάνει αυτοκριτική. «Αυτά λέγατε τότε. Και τώρα πώς δικαιολογούνται με τους σημερινούς διθυράμβους;» διερωτήθηκε.

Σε μία κρίση υπευθυνότητας μετά τη στάση «ήξεις αφήξεις» του κόμματός του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υπογραμμίσει ότι «τα εθνικά θέματα, και ιδιαίτερα οι σχέσεις μας με την Τουρκία, απαιτούν από το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα προσπάθειες συνεννόησης», τις οποίες, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει, στηρίζοντας τελικά την κυβέρνηση.

«Παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη συναίνεση για τα εθνικά μας θέματα», παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, «σας καλώ να ξεφύγετε από την ασάφεια και το καταστροφικό “βλέποντας και κάνοντας”».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και προκλήσεις (…) Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε σαφή πολιτική», επέμεινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και, ακολούθως, πέρασε στις ενστάσεις του για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί κρίσιμα ερωτήματα, όπως με ποια ατζέντα πάμε και ποιους στόχους. Θέση μας, κατέληξε στη σχετική αναφορά του, είναι ότι πρέπει να έχουμε διακριτές κόκκινες γραμμές στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχουμε καμία εικόνα για τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...