1059
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απευθύνεται προσωπικά στην υπουργό Παιδείας στην Ολομέλεια | INTIMEnews

Τσίπρας σε Κεραμέως για ΕΒΕ: Ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 15:30
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απευθύνεται προσωπικά στην υπουργό Παιδείας στην Ολομέλεια
|INTIMEnews

Τσίπρας σε Κεραμέως για ΕΒΕ: Ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 15:30

Τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας φραστικές υπερβολές, όπως π.χ. «έγκλημα εκ προ μελέτης» και «πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας»…

«Τη βόμβα», είπε επί λέξει ο Αλέξης Τσίπρας, «την έβαλε η κυρία Κεραμέως, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα».

«Ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων», είπε ευθέως στην παριστάμενη στη συνεδρίαση του κοινοβούλιου, υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και μεταξύ άλλων επικαλέστηκε συγκεκριμένο παράδειγμα υποψηφίου που αν και έπιασε πάνω από 20.000 μόρια, δεν ήταν αρκετό για την εισαγωγή του στην Αρχιτεκτονική, επειδή η βαθμολογία στο ένα ειδικό μάθημα είναι μικρότερη της ΕΒΕ του εν λόγω μαθήματος, όπως έχει καθοριστεί από τις σχολές.

«Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα, δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στη δεύτερη επιλογή μου, που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13,6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14,03. Ετσι, για 0,43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα», ήταν το απόσπασμα που ανέγνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι μόνο η περίπτωση του συγκεκριμένου υποψηφίου, αλλά δεκάδες ακόμα.

«Αποκλείσατε τουλάχιστον 30.000 μαθητές από τα ΑΕΙ, για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας. Γιατί στα κολέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Υπάρχει μόνο βάση εισοδήματος. Όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει… Και θα σας το πω ευθέως: Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Δεν έχω πρόβλημα με τα κολέγια ούτε με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχω πρόβλημα με την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη και της κυρίας Κεραμέως να οδηγήσει με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί, ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια».

«Σας το λέμε για μια ακόμη φορά. Ακόμα δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές. Μην εφαρμόσετε την ΕΒΕ. Δώστε στους 30.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές», κατέληξε στη σχετική αναφορά του για την ΕΒΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Κεραμέως: Η επιλογή έγινε απο τις Σχολές

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ήταν που επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας, επεσήμανε στην απάντησή της στον Αλέξη Τσίπρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και  ειδικά για την περίπτωση μαθητή του Α’ Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περυσινή βάση έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου,  πρόσθεσε:

«Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρυσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές».

Νέος «αστερίσκος» για την υποχρεωτικότητα

Κριτική στην κυβέρνηση, όμως, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας και για το θέμα της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών, κλείνοντας για μία ακόμη φορά το μάτι στους πάσης φύσεως αντιεμβολιαστές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- περί υποχρεωτικού εμβολιασμού. Προσπαθήστε να πείσετε τους πολίτες, όχι να τους εκβιάσετε.Θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αφήστε το διχασμό και τους διαχωρισμούς. Πέρα από κοινωνικά επικίνδυνο είναι και υγειονομικά επικίνδυνο.Το εμβόλιο σώζει ζωές. Ο εμβολιασμός όλων μας είναι αναγκαίο όπλο απέναντι στη νόσο. Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο ότι δε διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ότι μπορεί να συνωστίζεται και να διασκεδάζει χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όπως είπε, «η απάντηση όταν το πράγμα στραβώσει είναι ξανά ο διχασμός. Επιμένετε να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για τους εμβολιασμένους. Με την άλλη μισή Ελλάδα τι θα κάνετε ; Θα την εξαφανίσετε ; Πώς πιστεύετε ότι θα είναι ασφαλής η μισή Ελλάδα όταν η άλλη μισή δε θα είναι ασφαλής; Δεν έχετε ακούσει τόσο καιρό αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι δεν μπορεί κανένας να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς;» διερωτήθηκε, εκτιμώντας ότι οι «ποινές και οι απειλές για τους μη εμβολιασμένους αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας σας να πείσετε τους πολίτες».

«Το Covidfree καλοκαίρι που υποσχόταν πρωθυπουργός και o υπουργός Τουρισμού δεν ήρθε γιατί δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να το υποστηρίξετε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εντάσσοντας στα «πυρά» του κατά της κυβέρνησης και τη…. Μύκονο:

«Η Μύκονος, κύριοι της κυβέρνησης, έχει ποσοστό εμβολιασμού σχεδόν 100% και υποτίθεται ότι οι τουρίστες που φθάνουν στα νησιά, περνάνε από ελέγχους. Πώς τα καταφέρατε λοιπόν πάλι να τινάξετε στον αέρα τόσο τη δημόσια Υγεία όσο και τον πιο διεθνώς εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας μας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν; Πώς καταφέρατε πάλι οι πανηγυρισμοί σας να καταλήξουν σε ακόμα ένα φιάσκο σε βάρος της δημόσιας Υγείας αλλά και εργαζομένων, επιχειρηματιών και τουριστών;» ήταν μερικές από τις παρατήρησεις που έκανε

Και κλείνοντας την αναφορά του στα του τουρισμού, κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι αγνόησαν «όχι μόνο την έκκλησή μας για ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας στα νησιά, αλλά ακόμα και την ανάγκη να προβλέψει η Πολιτεία για ξενοδοχεία καραντίνας. Με αποτέλεσμα τουρίστες που νοσούν να μην έχουν πού να μείνουν και να διασύρουν τη χώρα διεθνώς. Είδατε τους 18χρονους που ξέμειναν μία μέρα σε ένα πάρκινγκ της Πάρου; Ακούσατε την απίστευτη καταγγελία του πατέρα οικογένειας με μωρό παιδί που νόσησε η μητέρα και προσπαθούσαν να βρουν που να μείνουν στην Αλόννησο που δεν έχει ξενοδοχείο καραντίνας; Μόνο 40 ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν στη χώρα. Είναι δυνατόν να επαρκούν;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...