1353
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής, ενώ στο βάθος, στα υπουργικά έδρανα, περιμένει ο Αδωνις Γεωργιάδης να του απαντήσει | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Καβγάς Τσίπρα – Γεωργιάδη στη Βουλή για τη βάφτιση και τα περί… πλαστογραφίας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 16:19
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής, ενώ στο βάθος, στα υπουργικά έδρανα, περιμένει ο Αδωνις Γεωργιάδης να του απαντήσει
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Καβγάς Τσίπρα – Γεωργιάδη στη Βουλή για τη βάφτιση και τα περί… πλαστογραφίας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 16:19

Τυπικά, η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί τη Βουλή για την Τετάρτη ήταν για το νομοσχέδιο που κυρώνει την επενδυτική συμφωνία του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική. Ουσιαστικά ήταν για όλα τα άλλα. Για την πανδημία, για την κατάσταση στα νοσοκομεία, για τα μέτρα του lockdown, για τις διαδηλώσεις, ακόμα και για την πολυσυζητημένη παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη σε βάφτιση που έγινε κατ’ εξαίρεση και παρά τις σχετικές απαγορεύσεις που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού –ή μάλλον κυρίως για αυτήν την βάφτιση.

Τον τόνο έδωσε εξ αρχής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του όχι για το νομοσχέδιο αλλά για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται σε πανικό», για να πει ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε «δραματική κατάσταση» και για να καταγγείλει ότι κυβερνητικά στελέχη και φίλοι παραβιάζουν τα μέτρα. Επικαλέστηκε για παράδειγμα, το συμβάν με το περιβόητο γλέντι της Τσικνοπέμπτης στη Helexpo, στο οποίο συμμετείχε συνεργάτης του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα –τι μήνυμα στέλνεται όταν στον ΕΟΔΥ στήνεται «γλέντι τρικούβερτο» και «αντί να παραιτηθεί από ευθιξία ο κ. Αρκουμανέας, κρύβεται» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας προφανώς ότι εδώ και έναν μήνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων.

«Φοβάμαι ότι ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα της κυβέρνησης» πρόσθεσε, κατηγορώντας την ότι «δεν γνωρίζει τι κάνει», ότι «δεν έχει σχέδιο» και ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πανικού». «Φοβάμαι ότι η εικόνα που εκπέμπετε είναι εικόνα απόλυτης παράλυσης», είπε, σημειώνοντας ότι πριν ασκήσει κριτική, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση «να σοβαρευτεί». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων που ανέρχεται στους 600, αλλά και στη θετικότητα των τεστ που έγιναν την Τρίτη και φτάνει το 12,3%, ποσοστό που είναι το «μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας». Ο ίδιος επεσήμανε το παράδοξο να αποφασίζεται lockdown με πολύ λιγότερους διασωληνωμένους και άρση των μέτρων με διπλάσιους, ενώ σχολίασε επικριτικά και τη διαρροή της κυβέρνησης για τις σχετικές αποφάσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων που θα λαμβάνονταν την Τετάρτη αλλά τελικά μετατέθηκαν για την Παρασκευή.

Αίτημα για πολιτικό μορατόριουμ

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση ουσιαστικά να πάψει να νομοθετεί!

«Σε αυτή την κρίσιμη καμπή πρέπει να αντιληφθείτε ότι, αντί να διχάζετε και να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά, πρέπει να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από την κρίσιμη κατάσταση, να κάτσουμε όλοι μαζί έστω τώρα όπως τα κάνατε, να δούμε πώς θα σώσουμε την κατάσταση, όχι να επιτίθεστε στους πολιτικούς αντιπάλους σας», είπε.

O καβγάς με τον Γεωργιάδη

Πιο ενδιαφέρον είχε ωστόσο η αντιπαράθεση του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε ήδη στο βήμα της Βουλής όταν στα υπουργικά έδρανα εμφανίστηκε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ηρθε ο νονος, πάντα άξιος», σχολίασε δηκτικά ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος όμως δεν είχε εκείνη τη στιγμή τον λόγο και το μικρόφωνό του ήταν κλειστό. Ετσι από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε:

«Νομίζετε ότι η Βουλή είναι τα τηλεπαράθυρο χαμηλού επιπέδου. Θα δώσετε απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Θα αποδείξετε ότι δεν πλαστογραφήσατε έγγραφα. Θα αποδείξετε ότι δεν παραβιάσατε τα μέτρα. Θα σας κρίνουν οι ψηφοφόροι, διότι είσαστε από άλλη γκάμα, έχετε κατι ξεχωριστό, είστε κυβερνητικά στελέχη».

Η παρουσία του κ. Γεωργιάδη είχε προκληθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ομιλία του είχε αναφερθεί στην βάφτιση, ζητώντας μεταξύ άλλων την παραίτηση (!) του υπουργού Ανάπτυξης αν το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το οποίο παρουσίασε για την ειδική άδεια, αποδειχτεί πλαστό.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα δεν είχε μείνει μόνο στα υπονοούμενα περί… πλαστογραφίας του εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το οποίο έλαβε ειδική άδεια να τελεστεί το μυστήριο, αλλά αναπαρήγαγε δημοσιεύματα λέγοντας ότι γονιός του νεοφώτιστου είναι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κουμπαριά» που δημιουργεί ζητήματα ασυμβίβαστου.

«Εντάξει άξιος, άξιος, είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλός νονός θα στέλνει και λαμπάδα, αλλά δεν ξέρετε πόσοι συμπολίτες μας ανέβαλαν τελετές; Και ο κ. Γεωργιάδης μας παρουσιάζει ένα παλιόχαρτο που φανερώνει αγραμματοσύνη αυτών που συνέταξαν. Να μας πείτε αν το χαρτί αυτό είναι αληθές ή πλαστό! Αν είναι αληθές να μας πείτε πόσα τέτοια χαρτιά έχετε δώσει! Αν είναι πλαστό οφείλει να καταθέσει τώρα κιόλας ο κ. Γεωργιάδης την παραίτησή του! Θα περιμένουμε απαντήσεις!», είπε και πρόσθεσε:

«Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως βάφτισε παιδί του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις. Λέω αν ισχύει και αν όχι να το διαψεύσει! Εδώ υπάρχει μείζον ζήτημα. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει στην αρμοδιότητά του τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που λειτουργεί ως κεντρική αναθέτουσα αρχή! Θα κληθεί ο εν λόγω πρόεδρος δημοσίων συμβάσεων να ελέγξει την υπηρεσία του κουμπάρου του! Ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας, λέει ότι κωλύεται να επιληφθεί του ζητήματος αν ο ίδιος ή συγγενείς ή πρόσωπο που τελεί σε σχέση φιλίας έχει πρόδηλο συμφέρον! Θα μείνει στη θέση του; Δεν κρίνετε ότι υπάρχει μείζον ηθικό ζήτημα; Κυβέρνηση κουμπάρων και κουμπαριάς για να διαχειρίζεστε το δημόσιο χρήμα και τις συμβάσεις. Η συμπεριφορά σας προβάλει κάθε πολίτη! Και η ανεπάρκειά σας θέτει σε κίνδυνο την υγεία κάθε πολίτη! Τους τελευταίες μήνες η κυβέρνηση έχει χάσει το έλεγχο!», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά βέβαια, ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από τη Βουλή και έτσι δεν άκουσε την απάντηση του κ. Γεωργιάδη.

«Εμεινα έκπληκτος από όσα είπε ο κ. Τσίπρας που το έβαλε στα πόδια. Όταν προσβάλεις κάποιον επι προσωπικού δεν φεύγεις. Είναι ζήτημα αστικής ευγένειας. Δεν επιτρέπεται να ακούγονται τέτοιου είδους κατηγορίες χωρίς απάντηση. Επιχείρημα πρώτο του κ. Τσίπρα: το έγγραφο – είπε – είναι μάλλον πλαστό και αν αποδειχθεί πλαστό πρέπει να παραιτηθώ. Αν είχα πλαστογραφήσει το έγγραφο όχι θα έπρεπε να παραιτηθώ από υπουργός αλλά και από βουλευτής και να είχα εξαφανιστεί. Για λόγους βλακείας θα έπρεπε να παραιτηθώ. Η άδεια δόθηκε από Πολιτική Προστασία με email που έχει ημερομηνία και θα κατατεθεί. Εκτός αν θεωρείτε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να πλαστογραφεί και τα στοιχεία της Google», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ και για τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Γιώργο Κατοπόδη υπενθύμισε ότι αποτελούσε πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετήθηκε στην αρχή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Ερχεται ο κ. Τσίπρας και κατηγορεί εμένα και τον κ. Κατοπόδη για πλαστογραφία. Όμως το 2016 ο δικός του υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος έφερε νόμο για την παραγραφή αδικημάτων με πλαίσιο ποινής δύο έτη μεταξύ των οποίων και αυτό της πλαστογραφίας. Εκείνη την περίοδο καταδικάστηκε για πλαστογραφία ο αδελφός του, ο οποίος όμως γλίτωσε την ποινή λόγω του νόμου που ψήφισε ο κ. Τσίπρας» υποστήριξε ο υπουργός, αναφερόμενος σε μια υπόθεση του Δημήτρη Τσίπρα, ο οποίος κατηγορείτο για πλαστογραφία αλλά ποινή δεν επιβλήθηκε.

Νωρίτερα, αναφορικά με την επίμαχη βάφτιση, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι πραγματοποιήθηκε λόγω σοβαρών θεμάτων, τα οποία προβλέπει ο νόμος και ευχήθηκε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην βρεθούν σε αντίστοιχη θέση. «Δεν θέλω να έχω καμία διακριτική μεταχείριση. Στην προκειμένη περίπτωση οι γονείς του παιδιού χωρίς δική μου εμπλοκή πήραν την άδεια επικαλούμενοι λόγους που δεν μπορώ να αναφέρω – αλλά έξυπνοι άνθρωποι είστε και μπορείτε να καταλάβετε –. Δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και δεν θα γίνουμε γουρούνια επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυλιστούμε στην λασπη. Επειδή λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τους λόγους που επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα έγγραφα πήραν την ειδική άδεια. Είναι τεράστια υποκρισία την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε 31 πορείες για τον Κουφοντίνα να καταγγέλλει ένα πατέρα που επικαλείται ειδικούς λόγους για να βαφτίσει το παιδί του. Τα λέτε αυτά σοβαρά και δεν ντρέπεστε; Σας έχει παρσύρει το Τwitter και το Facebook. Πληρώνετε αυτά τα μπουτς τα λεγόμενα, τους ψεύτικους λογαριασμούς για να πετούν λάσπη», προσέθεσε αναφερόμενος, με τη λέξη «μπουτς», προφανώς στα διαδικτυακά ρομποτ, τα bots για τα οποία υπάρχει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο για διαδικυακές επιθέσεις.

«Παρασύρετε όλη την Ελλάδα στον βόθρο για να χτυπήσετε την κυβέρνηση. Ντροπή σας. Τελικά δεν είναι ένας ο Πολάκης. Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Πολάκης», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...