622
|

Τσίπρας: Προστατεύουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 16:20

Τσίπρας: Προστατεύουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 16:20

Νόμο φτιαγμένο «όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης μιλώντας την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά από τη συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα «μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά» για τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν αξιόπιστο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο, «αυτό που συζητιέται σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της επιβίωσης τους».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάχνει απάντηση στα κρίσιμα και υπαρξιακά προβλήματα της οικονομίας και στα «τετριμμένα» θέματα της καθημερινότητας των πολιτών —όταν «δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος σε ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψή του εκεί, να παρακολουθεί τελικούς του ΝΒΑ, δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής του αντίληψης για τη ποιότητα της ζωής»—, προσπαθεί να βρει απάντηση «στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης του».

«Απάντηση όμως δεν βρίσκει», σχολίασε.

Σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι το κόστος του αναγκαίου δρόμου της πράσινης μετάβασης είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών, όμως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει». «Εμείς λέμε να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος οι έχοντες την οικονομική δύναμη, εσείς λέτε και αυτό το κόστος να το αναλάβουν τα κορόιδα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της εξυπηρετεί συμφέροντα, από την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Ρώτησε πώς μπορεί να μιλά η κυβέρνηση για όραμα για δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση «όταν έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας στο ρεύμα και τα καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα ότι η περιουσία της χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της, «όχι τα τζάκια, οι λογαριασμοί των ολιγαρχών της, οι παρασιτικές οικονομικές και πολιτικές της ελίτ», και πως «εμείς θα την προστατέψουμε με κάθε κόστος, με αφετηρία έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα προκύψει από ευρύτατη διαβούλευση». Υποσχέθηκε ότι αυτός, μεταξύ άλλων, θα έχει επιστημονικά τεκμηριωμένη στοχοθεσία, και για τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις για την κλιματική ουδετερότητα νωρίτερα από το 2050, για τον ενδιάμεσο στόχο για το 2040, αλλά και για τους επιμέρους στόχους ανά τομέα, θα θέτει τις βασικές αρχές για το νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, τις αρχές της κλιματικής δικαιοσύνης και την πρόληψη νέων ανισοτήτων, τη διασφάλιση πρόσβασης όλων στα βασικά αγαθά, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, το στόχο της μηδενικής ρύπανσης.

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση

Την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Λίθοι καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση από τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις διεθνείς επιτυχίες της Κυβέρνησης. Για αυτό και σήμερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη κρεσέντο, με επιχειρήματα που αλιεύει από τα τρολ του διαδικτύου, αφορισμούς και μπόλικα ψέματα, όπως το συνηθίζει. Οι διεθνείς κρίσεις και τα εθνικά προβλήματα όμως απαιτούν αξιοπιστία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας.

ΥΓ.: Επειδή επιμένει σκόπιμα να διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με την λογική των Tsipronomics, του ξαναλέμε: αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, και έως του ποσού των 600 ευρώ (όχι 600 ευρώ στον καθένα) και θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει τα ψέματα. Με αυτά πορεύτηκε, με αυτά πορεύεται»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...