861
Ο κ. Τσίπρας στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ | IntimeNews

Ο Τσίπρας για διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ και διαπραγμάτευση με υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 17:40
Ο κ. Τσίπρας στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
|IntimeNews

Ο Τσίπρας για διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ και διαπραγμάτευση με υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 17:40

Για τις ραγδαίες εξελίξεις που υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει και έναν μικρό απολογισμό για την πορεία της κυβέρνησης ενώπιον των κομματικών στελεχών αλλά και να επιβεβαιώσει το άνοιγμα που επιδιώκει η Κουμουνδούρου προς όμορους πολιτικούς χώρους με καμβά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά άνοιξε την αυλαία των διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με υποψηφίους εκτός κόμματος (υπάρχουν τέτοιοι στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι), καλώντας τις τοπικές οργανώσεις και την Κεντρική Επιτροπή «να ανοίξουν τις πόρτες του κόμματος και να δώσουν το σήμα στις παρατάξεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό ρεύμα».

Στην άλλη… διαπραγμάτευση, αυτή με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενταξιακές διαδικασίες, τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Αλβανία. Ειδικά για τις διαφωνίες με την ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την τηλεφωνική του επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης που αναλάβαμε με μεγάλη ευθύνη εδώ και πέντε μήνες. Με προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή» είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε πως όταν έχεις αυτή την ευθύνη είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύεσαι για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες τους. Υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης για να ζουν οι λαοί μας ειρηνικά.

«Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη, που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε. «Είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν, τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους γείτονες, είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα, ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

Η Οικονομία

«Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης. Αναλάβαμε την ευθύνη, δεσμευόμενοι ολόψυχα στον σκοπό να δώσουμε αυτήν τη μάχη» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας.

«Μπορούμε να δούμε καθαρά, πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα. Τι έχουμε καταφέρει, στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Με μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, σε καθεστώς δημοσιονομικής κατάρρευσης και κυρίως, με κάποιους να έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και φυσικά της «αριστερής παρένθεσης»

Αν υπήρξε μια κυβέρνηση που κατάφερε είναι η δική μας κυβέρνηση, είπε, τα καταφέραμε και οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, παρατήρησε.

«Η κοντόφθαλμη λογική» του ΣΥΡΙΖΑ

Ισως στο πιο ενδιαφέρον θέμα της ομιλίας του, σε αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Τσίπρας, άσκησε κριτική για το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον των κομματικών στελεχών. Εκανε λόγο για κοντόφθαλμη γραμμή στο κόμμα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις «μεγάλες επιτυχίες που σημειώσαμε στην περιφέρεια της Αττικής, την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων αλλά και σε αρκετούς δήμους».

«Υποτιμήσαμε την ανάγκη για πλατειές συμμαχίες και για ευρύτερες υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να εκφράσουν τον πολιτικό στόχο μιας προοδευτικής, δημοκρατικής και κοινωνικής τοπικής διακυβέρνησης» είπε, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη αξία από όσο θα έπρεπε στην επιλογή των ψηφοδελτίων βάσει της πολιτικής ταυτότητας και καθαρότητας.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη θα βρεθεί μία νέα πολιτική ισορροπία, «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες».

Τέλος υπογράμμισε, ότι οι οργανώσεις, αλλά και η ΚΕ, οφείλουν να εξετάσουν χωριστά κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, να επιδιώξουν το άνοιγμα στην κοινωνία, να ανοίξουν τις πόρτες του κόμματος και να δώσουν το σήμα στις παρατάξεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό ρεύμα.

«Σε αντιπαράθεση με τις κατεστημένες δυνάμεις και τις οικονομικές ελίτ που λυμαίνονται την τοπική αυτοδιοίκηση και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, να φέρουμε το φρέσκο αέρα της αλλαγής, το φρέσκο αέρα της δημιουργικής Ελλάδας που μακριά από τους περιορισμούς της επιτροπείας θα αγωνιστεί για την οικονομική και κοινωνική της ανασυγκρότηση» είπε, καταλήγοντας την ομιλία του και τόνισε ακόμα, ότι με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και όχι την επιβολή της, «μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική μεγάλης προοδευτικής πολιτικής αλλαγής στην αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Οκτώβρη του 2019».

Η απλή αναλογική

«Η απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Είναι και όρος δημοκρατικού ελέγχου, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...