753
Τα χαμόγελα περίσσεψαν, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες η ατζέντα ήταν βαριά... | Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας – Μητσοτάκης με διαρροές και εντάσεις…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 19 Ιανουαρίου 2016, 21:55
Τα χαμόγελα περίσσεψαν, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες η ατζέντα ήταν βαριά...
|Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας – Μητσοτάκης με διαρροές και εντάσεις…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 19 Ιανουαρίου 2016, 21:55

Με το… αριστερό άρχισε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η ΝΔ εξέφρασε διά του εκπροσώπου Τύπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου έντονη ενόχληση για διαρροές περί διαλόγων των δύο ανδρών, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη τους επαφή. «Δεν είπε αυτά τα λόγια, ούτε με αυτό το ύφος» τόνισε ορθά κοφτά ο κ. Κουμουτσάκος, καταγγέλλοντας τις διαρροές συνεργατών του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του ξεκαθαρίσει εάν είναι με το ΔΝΤ ή κατά πόσον κάνει… αβάντα στους ολιγάρχες μιντιάρχες στο ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΡ.

Η λεωφόρος Συγγρού μάλιστα, συναρτά την επανάληψη της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών με την αποφυγή «θεσμικά απαράδεκτων πρακτικών», όπως τις χαρακτηρίζει και δεσμεύεται ότι από την πλευρά της θα επιχειρήσει ειλικρινά να αναβαθμίσει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους. «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητήσουμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε και εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά χωρίς το λαϊκισμό, που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική» φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον Πρωθυπουργό συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση μέσω μιας συνολικής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για την πορεία της χώρας και το κλίμα αβεβαιότητας και απογοήτευσης που ριζώνει πάλι στην ελληνική κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις αυτής στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων και τέλος στην κομματική διάβρωση του κράτους από τις ακολουθούμενες πολιτικές. Χάσμα απόψεων διαπιστώθηκε και στο Ασφαλιστικό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος ότι ο λογαριασμός που καλούνται τώρα να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες είναι άδικος και φέρει την υπογραφή της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον Πρωθυπουργό συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση μέσω μιας συνολικής Αναθεώρησης του Συντάγματος, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως αυτή πρέπει να ουσιαστική και να γίνει σχετικά σύντομα, απορρίπτοντας πιθανές «κουτσές ή εμβαλωματικές λύσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες η αίσθηση που απεκόμισε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εντάξει την συζητούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Γαλάζιες πηγές δεν απέκλειαν, επίσης, να συναινέσει η ΝΔ σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, εφόσον αυτό συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις, σκέψεις και προτάσεις της θητείας Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο. Θυμίζουν, εξάλλου, ότι ως τότε υπουργός, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα και ειδικότερα την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως το Προσφυγικό  δεν θα μετατραπεί σε σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης, αυτό δε σημαίνει όμως, όπως λένε, ότι δεν θα ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυστηρή κριτική

Την ανάγκη συγκεκριμένων τροποποιήσεων και στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου, όπως είπε, να αποκτήσει το ΕΣΡ την απαραίτητη ανεξαρτησία. Σε μία τέτοια περίπτωση -όπως τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ- ανοίγονται διάπλατα οι προοπτικές άρσης της παρούσας εκκρεμότητας. Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χαιρέτιζαν αργότερα ως κίνηση καλής θέλησης την πρωτοβουλία του αρμοδίου υπουργού, Νίκου Παππά, πως εάν η ΝΔ ψήφιζε την τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ τότε θα περιερχόταν στην αρμοδιότητα της Βουλής ο αριθμός των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Στη ΝΔ επισημαίνουν δε ότι ήδη το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις στους κόλπους της Κομισιόν αλλά και σε ευρωπαίους opinion makers, που παρομοιάζουν στην αρθρογραφία τους την περίπτωση της χώρας μας με την αντίστοιχη της Πολωνίας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε και έλαβε μία αρκετά περιεκτική ενημέρωση για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού – Προσφυγικού αλλά και για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό. Από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως το Προσφυγικό  δεν θα μετατραπεί σε σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης, αυτό δε σημαίνει όμως, όπως λένε, ότι δεν θα ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυστηρή κριτική. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση εξ αρχής ανέλαβε στο συγκεκριμένο θέμα περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορούσε να εκπληρώσει, εξ ου και διαπιστώνονται πλέον σοβαρές υστερήσεις. Πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κύπρο για συνομιλίες με την ηγεσία της Μεγαλονήσου, ενώ η αίσθηση που υπάρχει στη λεωφόρου Συγγρού είναι πως και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός θα πραγματοποιηθούν σημαντικές συναντήσεις για το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...