876
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ | Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τσίπρας: Μη αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τη Γαλλία αν δεν γίνουν διορθώσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 20:44
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
|Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τσίπρας: Μη αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τη Γαλλία αν δεν γίνουν διορθώσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 20:44

Επίθεση στην κυβέρνηση σε όλο το φάσμα της πολιτικής, από τη διαχείριση της πανδημίας και του κύματος ακρίβειας έως τα εξοπλιστικά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες στην τύχη τους», ότι εξυπηρετεί «λογής συμφέροντα», καθώς και ότι έχει μετατοπιστεί από «πάγιες θέσεις» των ελληνικών κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική και ότι επανέφερε το κόνσεπτ της «κούρσας εξοπλισμών».

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς και την εθνική άμυνα ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, αμφισβήτησε ότι θα μπορούσε κανείς να εμπιστευτεί την κυβέρνηση αυτή στα εξοπλιστικά, αυτά που, όπως είπε, «για δεκαετίες» αποτελούσαν για κάποιους τις «κότες με τα χρυσά αυγά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη διαπραγμάτευση για αμυντική συμφωνία και αγορά φρεγατών με την Γαλλία από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά την ακύρωσε, απέναντι στην «πιο επιθετική Τουρκία της τελευταίας 25ετίας» για λόγους οικονομικούς.

Σήμερα, συνέχισε, φέρνει μια συμφωνία για αγορά φρεγατών και κορβέτων αξίας 5 δισ., ενώ «έχουμε δαπανήσει επιπλέον 2,5 δισ. για τα Rafale» και έχουμε υποσχεθεί και την αγορά «έξι επιπλέον Rafale».

Αφησε μάλιστα αιχμές για τους λόγους που αυτό «δυο χρόνια πριν κρίθηκε ανυπέρβλητα ακριβό για τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, σήμερα γιατί κρίνεται λογικό», διερωτώμενος εάν «ξαναγυρίσαμε ξαφνικά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη χρυσή δεκαετία του 2000, στην εποχή του Ακη και του Γιάννου».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή έχει «και σοβαρότατες ελλείψεις και προβλήματα», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «δεν δεσμεύει την Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα έναντι τουρκικών παραβιάσεων στην υφαλοκρηπίδα της και κυρίως στην οριοθετημένη ΑΟΖ της με την Αίγυπτο» και ότι «εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε γαλλικές στρατιωτικές αποστολές πολύ μακριά από την ελληνική και την ευρωπαϊκή επικράτεια, σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια Συμφωνία, στο βαθμό που δεν υπάρξουν άμεσα διορθώσεις, στα επίμαχα σημεία, δεν μπορεί γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αρκούν ως «διορθώσεις δημόσιες δηλώσεις εκατέρωθεν ότι αφενός η Γαλλία θα συνδράμει τη χώρα εάν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά της δικαιώματα» και αφετέρου ότι δεν θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στρατιώτες σε εμπόλεμη περιοχή εκτός της ελληνικής και γαλλικής επικράτειας.

Ωστόσο, τόνισε, «το πρόβλημα είναι ακόμα πιο βαθύ από τη συμφωνία», σε σχέση με τις «στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης στην εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική» και έκανε λόγο για «μια ριζική μετατόπιση σε πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και για «ξεκάθαρη απομάκρυνσή μας από τον εθνικό στόχο, η χώρα να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Ειδικότερα, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «επιλέγει να μας γυρίσει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας των εξοπλισμών», ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση, «πρόσεχε και το τελευταίο ευρώ με την ταυτόχρονη όμως έγνοια για λελογισμένη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Σε μια χώρα που το χρέος της είναι πλέον πάνω από 220% του ΑΕΠ της, όπου σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία, ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε μεταξύ 2020-2021 κατά 41% ενώ ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 12,5%», υπογράμμισε.

Επιπλέον, στηλίτευσε ότι «σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπηρετούσε το δόγμα της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ο κ Μητσοτάκης προωθεί μια υπερκινητική μεν αλλά παθητική εξωτερική πολιτική» και ότι καθιστά τη χώρα «από πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας σε δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση «πρόκειται να αποδεχτεί μια επ’αόριστον συμφωνία όπου η χώρα θα απεμπολεί για πάντα το δικαίωμα να ανανεώνει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα και ταυτόχρονα θα εκχωρεί για πάντα κυριαρχικά δικαιώματά της στο έδαφός της», κάτι που, όπως σχολίασε, «καμία άλλη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει κάνει».

Τα ίδια, υποστήριξε πως συνέβησαν και με το Ισραήλ, «όπου η κυβέρνηση αποδέχτηκε την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, συνάπτοντας μια συμφωνία, που εκτός του ότι πετάει έξω την Πολεμική μας Αεροπορία, θα κοστίσει τουλάχιστον 1,8 δισ., δηλαδή τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που είχαν προβλεφθεί». Αλλά και «σε σχέση με την Σαουδική Αραβία, όπου – κατόπιν αμερικανικής παρότρυνσης- στέλνουμε Patriot και 100 έλληνες στρατιώτες να εμπλακούν σε μια επικίνδυνη διένεξη στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό ότι «δεν προωθεί μια στρατηγική λύση σε σχέση με τη διαφορά μας με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ παρά τις διακηρύξεις του», τονίζοντας ότι χάθηκε η ευκαιρία να αναγκαστεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη, αφού δε συνδέθηκε με τη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

«Αποδέχθηκε και αποδέχεται να προχωρά ένας προσχηματικός διάλογος χωρίς να αναγνωρίζει ότι αυτό συμφέρει μόνο τον κ. Ερντογάν και του αφήνει τα περιθώρια να αυξομειώνει την ένταση όπως τον συμφέρει», επισήμανε.

Κλείνοντας, συνόψισε ότι για «όλους αυτούς τους λόγους», της «βαθιάς ανασφάλειας στην οποία έχει περιέλθει κάθε νοικοκυριό και κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση”, των “βαθιά ταξικών πολιτικών επιλογές που διευρύνουν ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες» και της «ριζικής μετατόπιση από πάγιες θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική και την αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που μας γυρνάνε σε εποχές και σε πολιτικές που ευθύνονται για τη χρεοκοπία», καλεί τους βουλευτές του κόμματος «όχι μόνο να μη γίνουν συνένοχοι, αλλά να αντισταθούν σθεναρά στη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στις επιζήμιες επιλογές της». Κατέληξε τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια «νέα αρχή» με μια «σοβαρή, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News