522
O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου | Screenshot/YouTube

Τσίπρας «καρφώνει» Καρτερό: Δεν θα ασκούσα κριτική στον Τσιόδρα αυτή την ώρα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 23:22
O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου
|Screenshot/YouTube

Τσίπρας «καρφώνει» Καρτερό: Δεν θα ασκούσα κριτική στον Τσιόδρα αυτή την ώρα

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 23:22

Αποστάσεις από τον Θανάση Καρτερό κράτησε με δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σε ερώτηση για τα σχόλια του πρώην συμβούλου του, Θανάση Καρτερού, κατά του Σωτήρη Τσιόδρα, (και αφού πρώτα σημείωσε ότι ο πρώην συνεργάτης του είναι δημοσιογράφος και έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του) είπε:

«Εγώ δεν θα ασκούσα τούτη την ώρα κριτική στον επιστήμονα. Θα ασκούσα κριτική, και ασκώ κριτική εποικοδομητική, με προτάσεις στην κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η μάχη απέναντι στον κορονοϊό είναι δύσκολη και γίνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε αυτή δεν έχει νόημα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται τα κόμματα».

«Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη. Διότι δεν είναι μάχη που αφορά την κυβέρνηση, αλλά αφορά την κοινωνία», δήλωσε

«Είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα, αλλά έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε σύγκριση με άλλες χώρες», συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν παραλείψεις, καθστερήσεις και αδυναμίες «που τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι προτεραιότητα έπρεπε να είναι ο εφοδιασμός όλων των νοσοκομείων με υλικό, όπως και είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, διαχρονικό, το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο στα χρόνια των μνημονίων συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο. Δεν είναι εύκολο να ζητήσει κανείς μέσα σε 1-1,5 μήνα να καλυφθούν τα κενά», ανέφερε σε άλλο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας, ενώ σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ενίσχυση με 19.500 προσλήψεις.

Αναφορικά με τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με σύνθημα «θα λογαριαστούμε μετά», είπε ότι «κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές, ωστόσο πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μια πολιτική συνεννόηση σε όλο το φάσμα των κομμάτων».

Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να ξεχάσει ανάλογες συμπεριφορές όταν εκείνος ήταν Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω όταν εμείς κάναμε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εκείνους που φώναζαν “Γερούν, γερά”», ανέφερε σχετικά, ενώ επεσήμανε ότι ο Παύλος Πολάκης επισκέφθηκε δύο φορές τον Βασίλη Κικίλια, για συνεργασία για το σύστημα υγείας.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να φροντίσει για την προμήθεια χιλιάδων τεστ, ώστε «να γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά, όπως οι δύο συμπολίτες μας που πέθαναν μόνοι τους στο σπίτι αβοήθητοι, καθώς δεν έγινε έλεγχος από τον ΕΟΔΥ».

Μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει ύφεση μεγαλύτερη από το 2008 και κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να διαθέσει μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

«Από τα 37 δισ., τα 16,5 είναι «κλειδωμένα» για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, άρα είναι περίπου 20 δισ. ευρώ διαθέσιμα, συν τα 20 δισ. που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, συν 12 δισ. ρευστότητας από την ΕΚΤ. Άρα υπάρχει «ζεστό χρήμα» περίπου 50 δισ., από τα οποία ένα πακέτο 14 δισ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάρξει αύξηση του χρέους, καθώς προέρχεται από τα υπερπλεονάσματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί τόσο πολύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.