1021
Ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ | Dimitris Kapantais / SOOC

Τσίπρας: Και κατά της Ρωσίας και επικριτικοί για τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 14:37
Ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
| Dimitris Kapantais / SOOC

Τσίπρας: Και κατά της Ρωσίας και επικριτικοί για τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2022, 14:37

Γνωστές θεωρίες περί «συστήματος» που αντιμάχεται τον ΣΥΡΙΖΑ και «δεν θα επιτρέψει» οι εκλογές να διεξαχθούν σε συνθήκες «ισονομίας», γενικευμένη κριτική για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -από την ακρίβεια έως τα ελληνοτουρκικά!-, συνεχείς επικλήσεις της λέξης «Αλλαγή», αλλά και μηνύματα προς τα ενδότερα της Κουμουνδούρου, είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, τη δημοκρατία».

Για να γίνει πράξη η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτος στις εκλογές με την απλή αναλογική, σημείωσε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. «Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή», είναι το τρίπτυχο που κατέθεσε ως πλαίσιο προσανατολισμού και δράσης του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και τα περιβόητα «συμφέροντα» που κατά την άποψή του στηρίζουν τη ΝΔ. Είπε ότι η μάχη με τα προβλήματα δεν θα είναι εύκολη, όπως και η μάχη με τους πολιτικούς αντιπάλους, «γιατί απέναντί μας δεν είναι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, απέναντι μας είναι όλα μαζί συνασπισμένα τα συμφέροντα που τον στηρίζουν με κάθε τρόπο». Και συνθηματολόγησε λέγοντας ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει «αν η πατρίδα θα βυθιστεί στο βάλτο του καθεστώτος Μητσοτάκη, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνική πλειοψηφία ή θα ανασάνει επιτέλους στο ξέφωτο της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της προόδου».

Υιοθετώντας τις θεωρίες συνωμοσίας δήλωσε βέβαιος ότι η αναμέτρηση «δεν θα γίνει με όρους ισονομίας και χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων από την άλλη πλευρά, και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου».

Περιγράφοντας τη διεθνή κατάσταση υπογράμμισε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το τελευταίο επεισόδιο στις βίαιες αναταράξεις που ζούμε» και πως η σύγκρουση έχει λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά και «η ανθρωπότητα ζει το δράμα ενός αιματηρού, καταστροφικού, γενικευμένου πολέμου». Είπε ότι η Ρωσία του Πούτιν προσαρτά παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν και απειλεί ακόμα και με πυρηνικά, η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι με τα πιο σύγχρονα όπλα, η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος και «η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις». Σημείωσε ότι το ανθρώπινο, οικονομικό, ενεργειακό κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου.

Προσπερνώντας τα ναι μεν αλλά και τις συναυλίες «για τον άνθρωπο», ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε «χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανέναν αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Εξέφρασε ωστόσο την κάθετη διαφωνία του με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «που έσπευσε από τους πρώτους να καταστήσει την Ελλάδα, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενεργό μέρος του πολέμου, ενώ παίρνουμε και στηρίζουμε στο Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς της Ευρώπης πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή». 

Καταδίκη της Ρωσίας, αλλά και κριτική για τη Δύση!

Κατά τα άλλα και σε μια εντυπωσιακή πιρουέτα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεν αναγκαίο να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένα σύγχρονο κίνημα ειρήνης με όρους καταδίκης της ρωσικής εισβολής, αλλά που θα είναι και κριτικό απέναντι στη στάση της Δύσης!

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας», ότι «η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων», ότι «ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών», ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ, και ότι «εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις».

Είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες «ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, του αστήρικτου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης». Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι, δεδομένοι και πρόθυμοι».

Ο ίδιος υιοθέτησε και τη θέση ότι τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία τα αφαιρούμε από τα ελληνικά νησιά! «Τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να εξοπλίσουν κι άλλο την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο για τα F16 και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας», είπε.

Τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στέλνοντας μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι από την αποτελεσματικότητα, την αποφασιστικότητα, τη δράση του κόμματος το ερχόμενο διάστημα, θα εξαρτηθούν πολλά για την κοινωνία και τη χώρα. «Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος», τόνισε, σημειώνοντας ότι «τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες».

Μίλησε για συλλογική και οργανωμένη δράση για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρόοδο, τονίζοντας ότι απαιτείται συμμετοχή, ένα κόμμα και οργανώσεις ριζωμένες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει, «μεγάλη ελευθερία της γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία», κόμμα ζωντανό και ανήσυχο, αλλά και πειθαρχημένο, αποτελεσματικό. «Είναι αναγκαίο λοιπόν σήμερα να πούμε ναι σε ό,τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε όχι σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...