430
«Ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος», λέει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της γείτονος | REUTERS via ΒΒC

Τσίπρας: Η επιτάχυνση των Πρεσπών θα είχε λύσει (και) το θέμα με τις φανέλες στο Euro

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 16:17
«Ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος», λέει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της γείτονος
|REUTERS via ΒΒC

Τσίπρας: Η επιτάχυνση των Πρεσπών θα είχε λύσει (και) το θέμα με τις φανέλες στο Euro

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 16:17

Στην επέτειο των τριών ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας όπου μίλησε και πάλι για το πολιτικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει εξαιτίας της προώθησης και υπογραφής της Συμφωνίας από την κυβέρνησή του.

Αν και επιμένει να αποδίδει κατά μείζονα λόγο την πολιτική φθορά και την ήττα που υπέστη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, στην υπογραφή της Συμφωνίας. ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος που ανέλαβε το πολιτικό κόστος. «Ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος», είναι η χαρακτηριστική αναφορά του.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του  ο κ. Τσίπρας  ερωτάται τι διαφορετικό θα έκανε αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ενώ απαντά και για τις «παραφωνίες» φορέων και αρχών της γείτονος -όπως η τελευταία με τις φανέλες της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro- εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» (βλ. αβλεψίες) στο κείμενο της Συμφωνίας που φέρει τις υπογραφές του ιδίου και του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα έκανα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της Συμφωνίας, που τώρα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν σύμφωνα με σχετικές έρευνες», λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«[…] Θα είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας και στην προώθηση της στρατηγικής μας σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Θα είχαμε προχωρήσει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα είχαμε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος και την δύο πλευρών, θα είχαν προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα.

»[…] Θα βάζαμε ψηλά τον πήχη της υλοποίησης της Συμφωνίας από την Ελλάδα και θα ζητούσαμε το ίδιο από τους φίλους μας».

Και στο ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζει, «όπως έγινε και με πολλές άλλες δημόσιες οντότητες στη Βόρεια Μακεδονία, ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε λυθεί εγκαίρως και το θέμα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας [στο Euro 2021], με τρόπο που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών». 

«Η Ελλάδα όμως άλλαξε, η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε και κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω» και «κάθε φορά που ακούω τον Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δίνει μάχες για την τήρηση της Συμφωνίας και το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας χαμογελάω και σκέφτομαι: Κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «μόνο με σταθερή επικοινωνία, σεβασμό, επιμονή και χτίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να απαντήσουμε μαζί σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Συμφωνία». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...