1405
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 | YouTube/ΑΝΤ1

Τσίπρας: Εκλογές για να σταματήσουν τα «κλεφτόδεντρα»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 11:27
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1
|YouTube/ΑΝΤ1

Τσίπρας: Εκλογές για να σταματήσουν τα «κλεφτόδεντρα»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 11:27

Το αίτημά του για εκλογές, για να σταματήσουν -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- τα «κλεφτόδεντρα» (προς απάντηση του «τελείωσαν τα λεφτόδεντρα» που είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου), επανέλαβε  σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους στις αγορές. «Χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει, “out of the box”», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Σήμερα, όμως, είπε, «δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο κανονικότητας. Η αντίληψη Μητσοτάκη δεν λειτουργεί. Εμείς λέγαμε πως δεν λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για  τραγικά, στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας, δεν είναι η κρίση του πολέμου, αυτό θα αποτυπωθεί αργότερα». Και προσπαθώντας να επιμείνει και να εξηγήσει τις grosso modo εκτιμήσεις που ακούγονται τελευταία στην Κουμουνδούρου για το ύψος των λεγόμενων υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας, συμπλήρωσε:

«Αυτό που βιώνουμε είναι τα 1,7 δισ. ευρώ από την συνολική αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, όμως επειδή η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες επιστροφές, τα συνολικά υπερκέρδη είναι 1,4 δισ. ευρώ».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε και για τον κίνδυνο μίας επισιτιστικής κρίσης: «Το επόμενο διάστημα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια κρίση επισιτιστική στην Ελλάδα. Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων, που δεν παράγουμε στην Ελλάδα, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τις τιμές τους», εκτίμησε και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή σε σιτάρι και καλαμπόκι.

Στρέφοντας στη συνέχεια τα «πυρά» του κατά του Πρωθυπουργού, ο Αλεξης Τσίπρας παρατήρησε: «Αυτή τη στιγμή 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και 15 έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα. Η Πορτογαλία και η Ισπανία,μετά από μάχη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, πέτυχαν πολιτικές για τις χώρες τους που θα ‘ρίξουν’ τις τιμές στα καύσιμα. Ο κ.Μητσοτάκης τι έκανε; Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και δεν κατάφερνα να διεκδικήσω οτιδήποτε για τη χώρα, θα επέστρεφα με τα πόδια από τις Βρυξέλλες».

«Εμείς», πρόσθεσε απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, «δεν είχαμε μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, η βενζίνη έχει πάει στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνετε την διαφορά;».

«Το συνολικό έσοδο από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δις ευρώ. Αν είχαμε αναστολή στον ΕΦΚ, τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δις ευρώ, αλλά ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ σε κάθε γέμισμα ρεζερβουάρ και για κάθε 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε όφελος ο καταναλωτής 300 ευρώ. Πάρτε αυτό το 1,4 δις από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και δώστε το για την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων για να μειωθεί στο ελάχιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ», υποστήριξε και διερωτήθηκε: «Τα δημόσια ταμεία έχουν βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών. Γιατί δεν τα ρίχνει αυτά η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο;».

Οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα πλάνης και απάτης στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δικαιολογήθηκε κάναμε προσπάθειες, δεν τα καταφέραμε όλα, αλλά, όπως υποστήριξε, «συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια».

«Θυμάμαι όταν ο Τόμσεν και το ΔΝΤ απαιτούσαν να κάνουμε μεγάλη μείωση 30% στις συντάξεις και στυλώσαμε τα πόδια και είπαμε θα «τα τινάξουμε στον αέρα», στο τέλος του προγράμματος, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι δώσαμε την Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις. Επί των ημερών μας υπήρξαν μειώσεις, που δεν ήταν πολιτικές μας επιλογές, που όμως ήταν αναγκαίες για να αναπνεύσει η χώρα και να βγει από τα μνημόνια. Αντιστρέψαμε τα περισσότερα από όσα ζητούσε η τρόικα για τις περικοπές», ισχυρίστηκε στη σχετική αναφορά του ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Εμείς κατοχυρώσαμε την «13η σύνταξη», αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε, δίνει κουτσουρεμένα τα αναδρομικά, δεν επιστρέφει δώρα και επικουρικό, παίρνει συνολικά 3 δις από τους συνταξιούχους και δίνει 135 εκατομμύρια ευρώ, με το επίδομα των 200 ευρώ το Πάσχα.

Το αίτημα για εκλογές και οι μετεκλογικές συνεργασίες

Οσον αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Εάν η χώρα βρισκόταν σε μια κατάσταση ευημερίας, αν οι συνταξιούχοι είχαν να βγάλουν τον μήνα και δεν βρίσκονταν την 19η ημέρα του μήνα χωρίς εισόδημα, εάν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούσαν ζωή χαρισάμενη, θα με άκουγε κανείς; Εκλογές ζητάμε γιατί η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, για να σταματήσει η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου. Δεν γίνεται να κερδίζουν οι λίγοι και η πλειοψηφία να χάνει».

«Εμείς λέμε ότι όπως σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, που είναι και οικονομικά πιο ισχυρές από την Ελλάδα, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και προχωρούν σε συνεργασία με βάση μια προγραμματική συμφωνία, μπορεί και εδώ να υπάρξει συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις. Δεν λέω ότι μπορεί να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά υπάρχει πεδίο ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τις προοδευτικές δυνάμεις, για μέτρα ανάπτυξης που θα μας πάνε μπροστά.

»Οι διαφορές μας με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι χαοτικές, είναι ιδεολογικές οι διαφορές μας και πολιτικές. Από εκεί και πέρα, η κρίση των πολιτών είναι αυτή που θα διαμορφώσει νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής και την επόμενη ημέρα πιστεύω υπάρχει η δυνατότητα του σχηματισμού κυβέρνησης που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και θα μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο κόμμα, με το τέταρτο κόμμα, αν όχι για ένα σχέδιο τετραετίας, αλλά για να ένα έκτακτο σχέδιο εξόδου από την κρίση», ανέφερε για τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συναυλία στα Προπύλαια…

Αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στη σημερινή «Συναυλία για την Ειρήνη» που διοργανώνεται στα Προπύλαια. «Η ακρίβεια τα έχει ξεπεράσει όλα. Ούτε την πανδημία συζητάμε, χθες είχαμε πάνω από 70 νεκρούς, είμαστε η χειρότερη χώρα σε αναλογία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και τον πόλεμο κινδυνεύουμε να τον συνηθίσουμε […] Και ακόμη και σε αυτά που έπρεπε να μας ενώνουν, καταφέρνουμε και τσακωνόμαστε. Μεγάλοι καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος», ήταν το σχόλιό του για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη διοργάνωση.

…και ο Ζελένσκι

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ήταν θετικός στην πρωτοβουλία για την ομιλία του ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, ο επικεφαλής του επεφύλαξε και μία αιχμή για τις σχέσεις Κιέβου – Αγκυρας, με δεδομένη μάλιστα την επανέναρξη των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη «υπό τη σκέπη» του Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ο κ. Ζελένσκι, όπως κατά την ομιλία του στη γερμανική Βουλή μίλησε για το Τείχος του Βερολίνου, να βρει δύο λόγια να πει και να δώσει και ένα μήνυμα για την ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί εισβολή εδώ και 48 χρόνια και είναι διχοτομημένη», σχολίασε αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Καταλήγοντας σχολίασε δηκτικά ότι «η Τουρκία, ως επιτήδειος ουδέτερος, εμφανίζεται ως η χώρα που θα βρει την λύση για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποιος; Η Τουρκία… ενώ η χώρα μας στέλνει όπλα στον πόλεμο».

Aπάντηση Οικονόμου

«Από που να ξεκινήσει και που να σταματήσει κανείς με τα ψέματα και τους μύθους που διακινεί ο κ. Τσίπρας», σχολίασε για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε στην απάντησή του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης «συνεχίζει να αρνείται το αυτονόητο, ότι η κρίση τιμών στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμια και εισαγόμενη στη χώρα. Και αφού αρνείται την πραγματικότητα κάνει προσπάθεια να κατασκευάσει μια στα μέτρα του. Μιλάει για υπερκέρδη 1,4 δισ όταν η ΡΑΕ με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και η μέθοδος προσδιορισμού των υπερκερδών. Μιλάει για ανοχή στην αισχροκέρδεια και εμμονή με τις αγορές όταν ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει την φορολόγηση σε ποσοστό 90% των υπερκερδών κι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον έλεγχο στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.

»Μιλάει για κλοπή από τους συνταξιούχους όταν όλοι θυμούνται τις περικοπές του και τον «νόμο Κατρούγκαλου» και ψεύδεται ασύστολα για κόστος στην επικουρική ασφάλιση 1.5 δισ ευρώ όταν έχουν προϋπολογιστεί 36 εκατομμύρια για το 2022 για την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης υπέρ των νέων ασφαλισμένων.»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί με πράξεις να στηρίξει την κοινωνία, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εθισμένο στα ψέματα τις αυταπάτες και τον λαϊκισμό», καταλήγει ο κ. Οικονόμου στο σχόλιό του για τη συνέντευξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...