475
Ο Αλέξηγς Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στο Open | Twitter/atsipras

Τσίπρας: Απομονωμένη η Τουρκία, δεν θα την αφήσουμε να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 09:38
Ο Αλέξηγς Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στο Open
|Twitter/atsipras

Τσίπρας: Απομονωμένη η Τουρκία, δεν θα την αφήσουμε να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 09:38

Αναφορές στην ένταση με την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Τετάρτη. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το debate των πολιτικών αρχηγών, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τους όρους τασσόμενος υπέρ ενός πιο ανοιχτού διαλόγου.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Open στην εκπομπή του Γιάννη Σαραντάκου και του Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που έδινε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει τη λήψη μέτρων ήταν «το πρώτο θετικό βήμα».

«Είχαμε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας εδώ και πάρα πολύ καιρό», είπε ακόμη, και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Αγκυρας «ένδειξη αδυναμίας». Τόνισε ότι «η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή» ενώ αντίθετα η Ελλάδα έχει ένα πλέγμα συμμαχιών και ερεισμάτων που την στηρίζουν. «Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο να χάσει έχει αν συνεχίσει έτσι», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να αρχίσει η Τουρκία και δεύτερη γεώτρηση κοντά στο Καστελόριζο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αγκυρα δεν θα το πράξει αυτό και τόνισε ότι «δεν θα το αφήσουμε να γίνει».

Αλλά και για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία απάντησε ότι «είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα».‏

Υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική του στο Μακεδονικό και τη συμφωνία με τα Σκόπια, λέγοντας ότι ακόμη και ο πολίτης που με βαρύ συναισθηματικό φορτίο άκουσε τη λύση, «καταλαβαίνει τώρα πόσο θετική ήταν από τη στιγμή που ο πραγματικός κίνδυνος είναι στα ανατολικά». Υπενθύμισε μάλιστα ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη είναι αυτά που θα υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τουρκικά.

Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα «να κρατήσουμε εθνική, ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα και να αφήσουμε έξω την μικροπολιτική», λέγοντας ακόμη ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών.

Για το debate της 1ης Ιουλίου είπε ότι «δεν ήταν επιλογή μου» αυτή η μορφή με τους παράλληλους μονολόγους ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ κατηγορώντας τον ότι «αποφεύγει το face to face, γιατί ίσως κάτι φοβάται» και ότι έτσι υποτιμά τον εαυτό του και τους πολίτες.

Το πρόγραμμα  της ΝΔ, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «έχει πολλές αντιφάσεις» ενώ για τον κ. Μητσοτάκη «έχει εμμονή επιθετικής πολιτικής στις εργασιακές σχέσεις».

Για τα οικονομικά, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή της κυβέρνησης ότι έχει πετύχει τους στόχους της –οπότε όπως είπε χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κίτρινη κάρτα»– και ότι όσα υλοποιούνται είναι εντός των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Επιτέθηκε όμως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας «έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις του» και ότι «ούτε φοιτητής της ΑΣΟΕΕ δεν κάνει τους υπολογισμούς Στουρνάρα». Κατηγόρησε δε τον κ. Στουρνάρα ότι «βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη» ενώ επισήμανε ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετά τις εκλογές να επιστρέψουμε σε πολιτικές του 2010-2014, αν κερδίσει η ΝΔ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...