407
Μητσοτάκης και Τσίπρας σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους, τον περασμένο Ιούλιο | INTIMEnews

Τσίπρας: Αυτά είπα στον Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά – «Απαιτείται εθνική στρατηγική»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 13:22
Μητσοτάκης και Τσίπρας σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους, τον περασμένο Ιούλιο
|INTIMEnews

Τσίπρας: Αυτά είπα στον Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά – «Απαιτείται εθνική στρατηγική»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 13:22

Την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία εθνική στρατηγική, «με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Για τον σκοπό αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, με συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Αγκυρας.

Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις…

Geplaatst door Alexis Tsipras op Dinsdag 11 augustus 2020

Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα μετά το πέρας της ενημέρωσής του από τον Πρωθυπουργό:

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ημουν απολύτως σαφής.

Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ενοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση, δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα, είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής».