1526
|

Τσίπρας: Αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες – Κανονική ευρωπαϊκή χώρα πλέον η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 12:02

Τσίπρας: Αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες – Κανονική ευρωπαϊκή χώρα πλέον η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 12:02

Η Ελλάδα βίωσε τη σύγχρονη Οδύσσειά της, σήμερα όμως αφήνει πίσω της τις συμπληγάδες και γίνεται πλέον κανονική ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός στο (μαγνητοσκοπημένο) διάγγελμά του από την Ιθάκη για το τέλος των μνημονίων.

Το διάγγελμα πάντως, παρέπεμπε περισσότερο σε προεκλογική ομιλία παρά σε μήνυμα εθνικής συσπείρωσης ή έστω ανάτασης για την πολυπόθητη έξοδο από μισητά μνημόνια και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Από το αλώνι στο Κάστρο

Οι υπεύθυνοι του επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού (βλ. Θανάσης Καρτερός) επέλεξαν τη θέση Κάστρο-Πανόραμα για το πανηγυρικό διάγγελμα.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό από ένα αλώνι στη θέση Κάστρο – Πανόραμα με το λιμάνι Βαθέος στο φόντο. Το διάγγελμα έγινε χωρίς χρήση πόντιουμ και  μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μαγνητοσκοπημένο.

Παρούσα στο σημείο και η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα (φωτ. πάνω).

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το πισωγύρισμα του 2015 και το τρίτο μνημόνιο που έφερε για τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους «πολυμήχανους Έλληνες» που έγραψαν «με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων», ενώ αναφέρθηκε μόνο στα πέντε χρόνια των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν της δικής του.

Το πανηγυρικό μήνυμά του για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είχε όπως προαναφέρθηκε, έντονα προεκλογικό χαρακτήρα.

«Δεν θα αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», διεμήνυσε αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία (χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει), υπογραμμίζοντας ότι «πριν από τριάμισι χρόνια ο ελληνικός πήρε μια ιστορική απόφαση: Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια. Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για »νέες μάχες που είναι τώρα μπροστά μας» και για «σύγχρονους μνηστήρες (της εξουσίας) που στέκονται ακόμα απέναντι».  «Βγήκαμε», είπε, «από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ».

«Δεν θα γίνουμε Λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια», πρόσθεσε, δίνοντας τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει ήδη μπει η χώρα.

Στο διάγγελμα του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε κατά πάντων. Τόσο των πολιτικών του αντιπάλων όσο και των πρώην συντρόφων του που εγκατέλειψαν όπως είπε, το σκάφος.

«Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά για τον Λουκά Παπαδήμο και τον Γιάννη Στουρνάρα. «Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια», ήταν το σχόλιό του για τη Χρυσή Αυγή και την ενίσχυση της ακροδεξιάς ατζέντας, ενώ βρήκε χώρο και για ένα μήνυμα για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους πρώην συντρόφους -και νυν επικριτές- του:

«Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Αλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν… Τίποτα όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας», ήταν η αιχμηρή αναφορά του για τα στελέχη της πρώτης κυβέρνησής του που είδαν την πόρτα της εξόδου.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική.

Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν.

Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας.

Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής. Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της, τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες. Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων. Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά είχε πάντα προορισμό, ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες.

Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της.

Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου, 3 στους 10 έμειναν άνεργοι, 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δισ. Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας.

Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια.

Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης

Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση: να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια και να το δώσει σε νέους καπετάνιους.

Αναλάβαμε αυτή την βαριά ευθύνη, με σθένος, αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας. Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας.

Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Αλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν.

Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας. Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ. Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες. Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής. Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων, δεν θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει.

Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.

Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα. Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη, .

Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα.

Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους. Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει.

Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων. Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας

Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

«Η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας»

Το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Ανωγής λίγο μετά τις 10.00 και αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας μετέβη στο δημαρχείο της Ιθάκης στο Βαθύ, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα.

Πρώτη – πρώτη υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

«Η Ιθάκη είναι ένας ιστορικός τόπος και ένας παράδεισος. Εχω πολλά χρόνια να έρθω. Ηρθα φοιτητής με μηχανάκι και μία σκηνή. Είμαι ευτυχής που η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Θα σημάνει το τέλος μίας σύγχρονης Οδύσσειας για να θυμόμαστε ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας», σημείωσε στο σύντομο διάλογο που είχε στο δημοαρχείο, προβλέποντας ταυτόχρονα ότι χάρη στο διάγγελμα της εξόδου «το νησί σας θα γίνει viral σε όλο τον κόσμο».

Στη βόλτα που έκανε ο Πρωθυπουργός στο Βαθύ δεν έλειψαν οι γραφικές εκδηλώσεις λατρείας από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να τον συγχαρούν για την επιλογή της Ιθάκης ως τόπο του διαγγέλματος (δείτε το βίντεο κάτω και φωτογραφίες από ΙNTIMEnews – SOOC).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News