719
«Δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να συνεχίσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ | Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη – Δεν ήταν επιλογή μας αλλά εξαναγκασμός

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 17:24
«Δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να συνεχίσουμε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
|Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη – Δεν ήταν επιλογή μας αλλά εξαναγκασμός

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 17:24

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να είμαστε πρώτοι με διαφορά από τη ΝΔ» τόνισε σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα για την πολιτική αλλαγή. «Μόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή εντολή από τους ψηφοφόρους για πολιτική αλλαγή μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές», σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε βέβαιος, μάλιστα, για το αποτέλεσμα των εκλογών κυρίως διότι έχει εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, όπως είπε. «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι. Γιατί στην αποφασιστικότητά μας να βάλουμε την Ελλάδα σε ένα δρόμο δικαιοσύνης και προόδου, έχει προστεθεί ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος: Η εμπειρία μας, θετική και αρνητική, από τη διακυβέρνηση», ανέφερε. «Το αν η χώρα σήμερα αναπνέει ακόμη με το κεφάλι έξω από το νερό είναι γιατί η δική μας διαχειριστική ικανότητα άφησε το χρέος ρυθμισμένο, τα ταμεία γεμάτα και την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς» και συνεπώς «σήμερα δεν είμαστε πια μόνο η Αριστερά των ιδεών και των αξιών αλλά και της αποτελεσματικότητας στη διακυβέρνηση, που θέλει, ξέρει, και μπορεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως με ευθύνη του Πρωθυπουργού έχει δημιουργηθεί εκλογικό κλίμα στη χώρα και πως «η τελευταία του δήλωση, με την οποία φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για τις πρόωρες εκλογές, πέρα από το βάναυσα αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα, επιβεβαιώνει την κοινή υποψία, ή καλύτερα πεποίθηση». Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη πως «προτιμά να συντηρεί τη θολούρα, να παίζει με φόβους και προσδοκίες, να χρησιμοποιεί ακόμα και τις εκλογές, κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας, με αντιδημοκρατικό τρόπο», τονίζοντας ότι «αυτό είναι που προκαλεί παρατεταμένη αστάθεια, παράλυση του κρατικού μηχανισμού, παύση πρωτοβουλιών και στάση αναμονής στην αγορά».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, γενικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τα πράγματα είναι «εξαιρετικά άσχημα» επειδή η ασκούμενη πολιτική «μεγέθυνε και πολλαπλασίασε τις συνέπειες της πανδημικής, της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» με αποτέλεσμα «αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη» σε όλους τους κρίσιμους δείκτες.

«

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε, εξάλλου, πως η κυβέρνησή του αδίκησε τη μεσαία τάξη. Ομως αυτό δεν έγινε «από καπρίτσιο», «ούτε γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους. Δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν επιλογή. Ηταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό», την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας και χρεοκοπίας.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με Ανδρουλάκη

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιεί τον όρο που βάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να συμμετάσχει το κόμμα του σε κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, δηλαδή η κυβέρνηση αυτή να έχει σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Τι εννοεί (σ.σ. ο κ. Ανδρουλάκης) όταν μιλάει για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με ποιο πρόγραμμα και ποιες δυνάμεις; Γιατί κάτω από την ταμπέλα της Σοσιαλδημοκρατίας πολλοί και πολλά μπορούν να κρυφτούν. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, σοσιαλδημοκρατικό ονομάζεται το κόμμα της Δεξιάς. Αλλά και αλλού στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις ακραία νεοφιλελεύθερες που ανήκουν στη Σοσιαλδημοκρατία. Αρα καλό είναι κάποια στιγμή να πάψουμε να μιλάμε με ταμπέλες και να μιλήσουμε επί της ουσίας για πρόγραμμα και συγκεκριμένες πολιτικές».

Σχολίασε, επίσης, πως «στην πολιτική κανένας δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα. Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχεται η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» και διαβεβαίωσε: «Οι συνεργασίες είναι μία από τις θεμελιώδεις αντιλήψεις μας, εξ ου και θεσπίσαμε την απλή αναλογική».

«Τραμπισμός αλά γκρέκα»

«Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ξεζούμισε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, χωρίς να διευκρινίσει ότι αυτό του επιβάλλει η ιδεολογία του. Για αυτό και η υπόσχεσή του ότι δεν θα το ξανακάνει, έχει τόση αξιοπιστία όση και ότι ο ήλιος θα βγει από τη Δύση», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Την ώρα που η ανεργία έχει πέσει σε χαμηλά δεκαετίας, οι εργαζόμενοι στη χώρα ξεπερνούν μετά από πολλά χρόνια τα 4 εκατ., οι φόροι έχουν μειωθεί δραστικά και οριστικά και η κυβέρνηση τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας βλέπει την Ελλάδα με παραμορφωτικά κομματικά γυαλιά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Καταλήγοντας, κατηγόρησε –εκ νέου– τον κ. Τσίπρα ότι «καταφεύγει στα χαρακτηριστικά του “τραμπισμού αλά γκρέκα”, τη μυθομανή σκανδαλολογία, την ηθική σπίλωση, τα ψέματα και την πολιτική εξαχρείωση» επειδή «αδυνατεί να πει κάτι ουσιαστικό για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και της πατρίδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News