466
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Τσιόδρας: Σταδιακή και υπό επιτήρηση η επιστροφή στην κανονικότητα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 15:22
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Τσιόδρας: Σταδιακή και υπό επιτήρηση η επιστροφή στην κανονικότητα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 15:22

Σε σταθεροποίηση της κατάστασης της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει τελικά η μετάλλαξη Ομικρον, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι επιστήμονες και όπως ανέφερε την Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις».

Μάλιστα, ο καθηγητής είπε ότι προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού για την ενδημική του παρουσία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της Ιστορίας του κορονοϊού, «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Ετσι, όπως είπε ο καθηγητής, η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.

«Καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Ομικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται μεγάλος, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Ομικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Δηλαδή ότι θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.

Περίπου 100% η προστασία με τρεις δόσεις

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό. Στη χώρα μας, πρόσθεσε, είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύει στη μετάλλαξη Ομικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα δεδομένα από πειραματόζωα δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Ομικρον.

Παράλληλα, εξήγησε τι είναι η υβριδική ανοσία, που αποτελεί συνδυασμό της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο, η οποία οδηγεί σε μια πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή και στις επιπλοκές του κορονοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ, αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή, μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...