378
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τρίτη | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Ρισκάρουμε να καταγράφουμε περισσότερους θανάτους

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 18:46
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τρίτη
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Ρισκάρουμε να καταγράφουμε περισσότερους θανάτους

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 18:46

Ενα ακόμη δεδομένο που δεν είναι σταθερό στην πανδημία του κορονοϊού είναι η καταγραφή θανάτων, καθώς κάθε χώρα ακολουθεί και το δικό της μοντέλο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχουμε επιλέξει να καταγράφουμε ότι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό όλους όσους πεθαίνουν και νοσούν από Covid-19, ακόμη και αν πεθαίνουν από αιτιολογία άλλης νόσου, όπως για παράδειγμα το εγκεφαλικό.

«Αυτό το μοντέλο καταγραφής ακολουθείται παγκοσμίως και για τη γρίπη», εξήγησε ο καθηγητής, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες. «Οποιος πεθαίνει με γρίπη, καταγράφεται ότι πέθανε από γρίπη», είπε, εννοώντας ότι μπορεί κάποιος με γρίπη να πεθάνει από καρδιακή ανακοπή, όταν όμως βρίσκεται στην Εντατική για τη γρίπη, ως αιτία θα καταγραφεί η γρίπη.

Για τον κορονοϊό δεν υπάρχει ακόμη μία παγκόσμια «γραμμή» για την καταγραφή θανάτων, καθώς είναι κάτι που όπως έχει εξηγήσει αρκετές φορές, είναι κάτι δυναμικό που μεταβάλλεται και καινούργιο για τους επιστήμονες, γι΄αυτό και χρειάζεται χρόνος για να ληφθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες οδηγίες που θα ακολουθεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Μπορείς ως επιστήμονας να ρισκάρεις. Συνυπολογίζεις. Εμείς μπορεί να έχουμε γράψει κάποιους παραπάνω, όχι λιγότερους. Ρισκάραμε να καταγράφουμε περισσότερους θανάτους και όχι να γράψουμε λιγότερους. Είναι σαφές ότι με την επιδημία δεν μπορείς να αναγνωρίσεις όλα τα κρούσματα, στην Ελλάδα επιδημιολογικά την “πιάσαμε” καλύτερα από όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε με βεβαιότητα ο κ. Τσιόδρας.

O ίδιος αναφέρθηκε σε περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλική αιμορραγία που την τέταρτη ημέρας της νοσηλείας διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί και από τον νέο κορονοϊό. Κατέληξε και δηλώθηκε ως θύμα της επιδημίας.

«Οι καμπύλες φθίνουν, αυτή τη στιγμή», είπε, «είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί. Ολα συνυπολογίζονται. Το R0 είναι πολύπλοκη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές, που αλλάζουν. Τα βλέπουμε καθημερινά, και διατυπώνουμε εκτιμήσεις ανάλογα. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη κακών, όσο καλύτερη θα είναι η συμπεριφορά μας, τόσο καλύτερα θα πάμε»

Τι σημαίνει θάνατος από κορονοϊό

Οι θάνατοι που καταγράφονται λόγω κορονοϊού περιγράφονταν από πολυοργανική ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει όταν οι πνεύμονες «υπολειτουργούν» και το οξυγόνο δεν είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Ετσι, δίχως οξυγόνο τα όργανα καταρρέουν, δημιουργώντας το φαινόμενο της ανεπάρκειας πολλών οργάνων (πολυοργανικής). Ωστόσο, η καταγραφή των θανάτων από ή με κορονοϊό είναι αρκετά σύνθετο θέμα για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News