256
Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει την Πέμπτη τα νεότερα δεδομένα για την Covid-19 | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Μικρό το ποσοστό ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 18:24
Ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει την Πέμπτη τα νεότερα δεδομένα για την Covid-19
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Μικρό το ποσοστό ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2020, 18:24

Λιγότερο από το 0,5% του γενικού πληθυσμού έχει καταγραφεί πως έχει νοσήσει στη χώρα μας με Covid-19, γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τέσσερις μελέτες, οι οποίες θα καταδείξουν καλύτερα το ποσοστό αυτών που πέρασαν τη νόσο και έχουν δημιουργήσει αντισώματα, όπως είπε την Πέμπτη ο Σωτήρης Τσιόδρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των 6 μ.μ.

Ο καθηγητής μίλησε για τις προοπτικές πληθυσμιακές μελέτες:

1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, μελέτη η οποία μπορει να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή με βάση και τις παραμέτρους που θα δοθούν.

2. Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας όπου ελέγχονται τουλάχιστον 10.000 δείγματα από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα 18-65 ετών που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.

3. Η τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Εχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.

4. Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές, αλλά πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με τη γρίπη.

«Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού για να μάθουμε για την εξάπλωση της νόσου, καθώς συγκεκριμένες ομάδες έχουν υψηλότερα ποσοστά, όπως οι υγειονομικοί. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος γνωρίζει και πρέπει να τον κρατούμε σε έλεγχο με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, ώστε να έχουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, καθώς με τα ως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε πολύ καιρό ακόμη», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...