344
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει την Τετάρτη τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη χρήση μάσκας

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 18:28
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει την Τετάρτη τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη χρήση μάσκας

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 18:28

Καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν και την ίδια στιγμή βγαίνουμε από το lockdown, η χρήση μάσκας κρίνεται για κάποιους απαραίτητη και σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεωτική.

Δυστυχώς, σε κάποια συστήματα υγείας σε χώρες του εξωτερικού έγιναν αρχικά λάθος εκτιμήσεις και πάρθηκαν λάθος αποφάσεις. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική εισροή κρουσμάτων, σε έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει γενική ανοσία και έχει όλα τα άλλα χαρακτηριστικά με υψηλή μεταδοτικότητα.

«Εμείς, γλυτώσαμε από το κακό. Οχι χωρίς τραυματισμούς, όχι χωρίς απώλειες. Δεν θέλω να φαντάζομαι τι θα είχε γίνει αν είχαμε δείξει αυτή την ψύχραιμη και δύσκολη να υιοθετηθεί στάση. Σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική αβεβαιότητα, πρέπει να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Και χρειαζόμαστε σαν οδηγό μας τις πιο λογικές αποφάσεις. Φυσικά όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη τις ανησυχίες όλων μας. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει όλοι να δηλώνουμε αδυναμία σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα, ούτε να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες. Εχει έναν εγωισμό αυτή η στρατηγική, δεν ωφελεί. Το ζήσαμε και στην αρχή της επιδημίας ακόμη περισσότερο».

Οπως ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο κ. Τσιόδρας «ίσως να φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι και πριν από λίγο καιρό αλλιώς. Τώρα βγαίνουμε έξω και πρέπει να είμαστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται, γι’ αυτό και προτείνουμε σε κάποιες την υποχρεωτική χρήση μάσκας».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και οι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στηρίζουν τη στρατηγική αυτή.

«Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Τώρα που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική», συμπλήρωσε.

Τόνισε ακόμα ότι δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα, αλλά για μια απλή μάσκα που θα μπορεί να κατασκευαστεί και στο σπίτι με απλά υλικά. Είπε ακόμα ότι έχει σημασία πώς θα την πιάνουμε και πώς τη βγάζουμε και τη βάζουμε και θα δοθούν αναλυτικά οδηγίες για τις σωστή διαδικασία της επόμενες ημέρες.

Επίσης, τόνισε ότι η μάσκα χρησιμοποιείται κυρίως για να προστατεύσει αυτούς που έχουν συμπτώματα, ακριβώς όπως βάζουμε τον αγκώνα μπροστά από το στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...