375
Ο Πετρ Πάβελ κάνει δηλώσεις στην Πράγα, το Σάββατο | REUTERS/David W Cerny

Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ νικητής στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2023, 16:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/1/2023, 20:00
Ο Πετρ Πάβελ κάνει δηλώσεις στην Πράγα, το Σάββατο
|REUTERS/David W Cerny

Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ νικητής στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2023, 16:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/1/2023, 20:00

Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ είναι ο νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Δημοκρατία της Τσεχίας, μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

Ο Πάβελ επικράτησε άνετα του Αντρέι Μπάμπις, του δισεκατομμυριούχου λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργού με το 58,32% των ψήφων έναντι 41,67%.

Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από 15 ημέρες, ο Πάβελ είχε λάβει 35,4%, ενώ ο Μπάμπις 35%.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με ψήφισαν και επίσης αυτούς που δεν με ψήφισαν αλλά προσήλθαν στις κάλπες γιατί κατέστησαν σαφές ότι τιμούν τη δημοκρατία και νοιάζονται για τη χώρα», δήλωσε ο Πάβελ.

«Βλέπω ότι αξίες όπως η αλήθεια, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η ταπεινοφροσύνη κέρδισαν σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε.

Ο Μπάμπις αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα και συνεχάρη τον Πάβελ για τη νίκη του σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του.

«Συγχαρητήρια στον στρατηγό Πάβελ για τη νίκη. Τον συγχαίρω που έγινε ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας», έγραψε στο Twitter o Μπάμπις.

Ο Πάβελ θα αντικαταστήσει στην αρχηγία του κράτους τον Μίλος Ζέμαν, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Μόσχα προτού κάνει στροφή όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με 10,5 εκατομμύρια κατοίκους, ήταν 70,3% έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από δηκτικότητα και αντιπαράθεση, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για την Ουκρανία.

Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων ήταν σκληρή, με ένα κύμα παραπληροφόρησης που στόχευε σε μεγάλο βαθμό τον Πάβελ, και απειλές θανάτου που στόχευαν τον Μπάμπις και την οικογένειά του.

«Η κοινότητά μας είναι κάπως πληγωμένη από την προεδρική (προεκλογική) εκστρατεία, από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε αλλά και από το πολιτικό ύφος που επικράτησε εδώ πρόσφατα», είπε ο Πάβελ.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει και εσείς με βοηθήσατε να κάνω το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την αλλαγή αυτή», πρόσθεσε.

Στην Τσεχία, ο ρόλος του αρχηγού του κράτους είναι κυρίως τελετουργικός, ωστόσο ο πρόεδρος διορίζει την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας.

Ο 68χρονος Μπάμπις προσπάθησε να εμφανίσει τον αντίπαλό του ως πολεμοκάπηλο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής στην Πράγα μιας ειρηνευτικής διάσκεψης.

Ο Πάβελ, ο οποίος είναι 61 ετών, τάχθηκε υπέρ της αποστολής βοήθειας στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...