190
Ο Αντρέι Μπάμπις στις δηλώσεις του μετά την ανατροπή του αποτελέσματος | REUTERS/Bernadett Szabo

Τσεχία: Ηττα-σοκ για τον Μπάμπις σε εκλογές θρίλερ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 21:58
Ο Αντρέι Μπάμπις στις δηλώσεις του μετά την ανατροπή του αποτελέσματος
|REUTERS/Bernadett Szabo

Τσεχία: Ηττα-σοκ για τον Μπάμπις σε εκλογές θρίλερ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 21:58

Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers που τον εξέθεσαν αν μη τι άλλο ως υποκριτή —είχε εκλεγεί το 2017 με την υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά στην Τσεχία και αποδείχτηκε ότι ήταν ο μετρ του είδους— ο Αντρέι Μπάμπις έχασε την εξουσία.

Οι εκλογές ήταν θρίλερ καθώς στην αρχή τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού της Τσεχίας, το ΑΝΟ, θα ερχόταν και πάλι πρώτο σε ψήφους. Όμως καθώς η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα έγινε αργότερα, τελικά ο Μπάμπις έχασε, έστω οριακά.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η κεντροδεξιά συμμαχία «Μαζί» έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%.

Ο Μπάμπις δήλωσε ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, υπό τον Πετρ Φιάλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...