342
Το πλήθος υπολογίζεται έφτανε τους 250.000 ανθρώπους, υπόσχονται μάλιστα να συνεχίσουν το φθινόπωρο αν χρειαστεί | REUTERS/Milan Kammermayer

Τσεχία: Εκατοντάδες χιλιάδες ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπάμπις

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 11:40
Το πλήθος υπολογίζεται έφτανε τους 250.000 ανθρώπους, υπόσχονται μάλιστα να συνεχίσουν το φθινόπωρο αν χρειαστεί
|REUTERS/Milan Kammermayer

Τσεχία: Εκατοντάδες χιλιάδες ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπάμπις

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 11:40

Ενα ογκωδέστατο πλήθος 250.000 ανθρώπων κατέβηκε στους δρόμους της Πράγας την Κυριακή ζητώντας – για άλλη μια φορά – την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Κρατούσαν σημαίες και πλακάτ με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο οι ομιλητές τον χαρακτήριζαν «απειλή για τη δημοκρατία».

Επρόκειτο για την πέμπτη μεγάλη διαδήλωση κατά του 64χρονου Μπάμπις από τον Απρίλιο, σημειώνει ο Guardian. Ηταν όμως και μία από τις μεγαλύτερες από τη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989, η οποία έφερε το τέλος του κομμουνισμού στην Τσεχοσλοβακία.

Τη συγκέντρωση είχε οργανώσει το φοιτητικό κίνημα «Ενα Εκατομμύριο Στιγμές για τη Δημοκρατία», το οποίο υπόσχεται να επιμείνει–αν χρειαστεί- και το φθινόπωρο.

Το σημείο που επέλεξαν οι διαδηλωτές για τη συγκέντρωση ήταν συμβολικό. Επρόκειτο για το πάρκο Λέτνα όπου πριν από 30 χρόνια το πλήθος είχε συγκεντρωθεί κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, διαβόητο ανακριτικό κέντρου επί κομμουνισμού.

Δεν έλειπαν ούτε οι αναφορές σε έναν από τους ήρωες του 1989, τον αντιφρονούντα θεατρικό συγγραφέα και αργότερα πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος εμπλέκεται σε σκάνδαλο κατάχρησης κοινοτικών επιδοτήσεων ενώ έχει επιχειρήσει να επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης με την τοποθέτηση μιας φιλικής σε αυτόν υπουργού Δικαιοσύνης, έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου της. Η Μαρί Μπενέσοβα υπήρξε σύμβουλος του προέδρου Μίλος Ζέμαν, ο οποίος με τη σειρά του είναι σύμμαχος του Μπάμπις.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί ανήσυχη και τις αποκαλύψεις για το παρελθόν του Μπάμπις όταν φέρεται να ήταν πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος, της StB.

Εν τω μεταξύ, η διαρροή δύο εκθέσεων από την Κομισιόν φαίνεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για τις επιδοτήσεις ενώ μάλιστα είναι πιθανό ότι η Τσεχία θα χρειαστεί να επιστρέψει στην ΕΕ 17 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του απέρριψε τις κοινοτικές εκθέσεις, φτάνοντας σε σημείο να πει ότι ήταν ψεύτικες.

Πάντως – τουλάχιστον για την ώρα – η πολιτική επιβίωση του Μπάμπις μοιάζει εξασφαλισμένη. Κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως γράφει ο Guardian, ζήτησαν να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ο Μπάμπις αναμένεται να ξεπεράσει τον σκόπελο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...