483
Το σημείο όπου αυτοπυρπολήθηκε την Παρασκευή ο 55χρονος Τσέχος | Reuters

Τσεχία: Aνδρας αυτοπυρπολήθηκε στο ίδιο σημείο με τον Γιαν Πάλατς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 23:12
Το σημείο όπου αυτοπυρπολήθηκε την Παρασκευή ο 55χρονος Τσέχος
|Reuters

Τσεχία: Aνδρας αυτοπυρπολήθηκε στο ίδιο σημείο με τον Γιαν Πάλατς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 23:12

Ένας 55χρονος άνδρας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Βέντσεσλας της Πράγας, εκεί όπου ο φοιτητής Γιαν Πάλατς είχε αυτοπυρποληθεί τον Ιανουάριο 1969 για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της σοβιετικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον Guardian, o άνδρας υπέστη εγκαύματα στο κεφάλι και στα χέρια, τέθηκε σε τεχνητό κώμα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πράγας.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας, γεννημένος το 1964, λούστηκε γύρω στις 15:00 (σ.σ.: τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) με μια εύφλεκτη ουσία και έβαλε φωτιά», ανέφερε στο Twitter η αστυνομία της Πράγας.

«Οι διασώστες έθεσαν τον ασθενή, ο οποίος φέρει εγκαύματα περίπου στο 30% του σώματος, σε τεχνητό κώμα και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Πράγας Kralovske Vinohrady, αφού εξασφάλισαν τη λειτουργία των αναπνευστικών οδών», ανέφερε στο Twitter η εκπρόσωπος των διασωστών Γιάνα Πόστοβα.

Η ταυτότητα του άνδρα και τα κίνητρά του δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Τις ημέρες αυτές η Τσεχική Δημοκρατία τιμά την 50η επέτειο της αυτοπυρπόλησης του Πάλατς, που είχε διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο εναντίον της σοβιετικής εισβολής του Αυγούστου του 1968.

Το μνημείο του Πάλατς στην Πράγα
Ποιος ήταν ο Γιαν Πάλατς

Ο Πάλατς γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1948 στο Βσετάτι, μια πόλη, κάτι σαν μακρινό προάστιο της Πράγας.

Στην Άνοιξη της Πράγας, το 1968, φοιτητής ων της Φιλοσοφικής Σχολής, είδε τα σοβιετικά τανκ να μπαίνουν στην πόλη του -μια σκηνή που, όπως έλεγε, τον σημάδεψε για πάντα.

Αφού συμμετείχε στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν το φθινόπωρο του ’68, αποφάσισε να κάνει κάτι ακόμη πιο δραματικό και ριζοσπαστικό.

Στις αρχές του Ιανουαρίου του 1969, αφού πρώτα έστειλε την ιδέα του αποτυπωμένη σε γράμμα στον επικεφαλής των φοιτητών κάνοντας λόγο για «μία πρωτοβουλία που θα ταρακουνήσει το κοινό» και βλέποντας πως κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον ακολουθήσει, αποφάσισε να αναλάβει δράση από μόνος του.

Το μεσημέρι της 16ης Ιανουαρίου, στάθηκε στη μέση της πλατείας Βέντσεσλας, στο κέντρο της Πράγας, άδειασε πάνω του ένα μπουκάλι βενζίνη και άναψε φωτιά με ένα σπίρτο.

Ένας ελεγκτής του τραμ που ήταν εκείνη την ώρα στο σημείο σταματάει ένα ασθενοφόρο που περνούσε και τον βάζει μέσα.

 

Η φοιτητική ταυτότητα του Πάλατς

 

Ο Πάλατς έχει τις αισθήσεις του και μεταφέρεται αμέσως στο νοσοκομείο.

Πέφτει σε κώμα τη νύχτα αλλά το επόμενο πρωί ξαναβρίσκει τις αισθήσεις του, με το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν να αναφέρει ότι η κατάστασή του έχει μερικώς βελτιωθεί.

Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ώρες η υγεία του εμφανίζει ραγδαία επιδείνωση και τελικά το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, μετά από τρεις επώδυνες ημέρες, υποκύπτει στα τραύματά του.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 1969 πάνω από 8.000 άνθρωποι παρευρίσκονται στην κηδεία του και την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ το παράδειγμα του ακολουθούν κι άλλοι συμπατριώτες του – συνολικά 16 – οι οποίοι θα αυτοπυρποληθούν τους επόμενους μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σοβιετική κατοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...