367
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κατηγορείται για ναζιστικού τύπου διώξεις ομοφυλοφίλων ενώ ο Πούτιν δεν φαίνεται να αντιδρά | Wikipedia

Τσετσενία: Στην κόλαση του Καντίροφ «δεν υπάρχουν γκέι»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2017, 07:23
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κατηγορείται για ναζιστικού τύπου διώξεις ομοφυλοφίλων ενώ ο Πούτιν δεν φαίνεται να αντιδρά
|Wikipedia

Τσετσενία: Στην κόλαση του Καντίροφ «δεν υπάρχουν γκέι»

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2017, 07:23

Μυστικές φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές συλλήψεις χωρίς αιτία, ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια κάθε είδους, εξευτελισμοί, δολοφονίες. Στην Τσετσενία το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνο. Αρκεί η υποψία για να καταλήξει κάποιος στη φυλακή ή ακόμα χειρότερα να χάσει τη ζωή του. Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα «Novaja Gazeta» που συχνά επικρίνει το Κρεμλίνο και όχι σπάνια προκαλεί οργή του, αποκαλύπτει μια ζοφερή κατάσταση σε αυτή την απομακρυσμένη ρωσική Δημοκρατία που παραπέμπει σε ναζιστικές πρακτικές.

Η έρευνα της δημοσιογράφου Ελενα Μιλάσενα με τίτλο «Εγκλημα τιμής» έφερε στο φως τα απίστευτα μαρτύρια που υφίστανται εκατοντάδες άνδρες ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία από το καθεστώς του Ραμζάν Καντίροφ. «Χτυπούν στα πόδια, στα πλευρά, παντού, λένε ότι είσαι σκύλος ότι δεν έχεις κανένα δικαίωμα» ανέφερε στη δημοσιογράφο ένα από τα θύματα.

«Με πήγαιναν κάθε τρεις και λίγο στη φυλακή, με χτυπούσαν, με χλεύαζαν, με ταπείνωναν και μου ζητούσαν να καταγγείλω άλλους γκέι. Αυτός ο εφιάλτης κράτησε δύο χρόνια» καταγγέλλει άλλος.

Η Ελενα Μιλάσενα συναντήθηκε με πολίτες, θρησκευτικούς ηγέτες, προσωπικότητες της τηλεόρασης. Οσοι δέχτηκαν να μιλήσουν το έκαναν υπό την προϋπόθεση της απόλυτης ανωνυμίας. Το να παραδεχτεί κανείς στον Καύκασο ότι είναι ομοφυλόφιλος ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο. Το σχόλιο που έκανε για τις καταγγελίες ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ – διά του εκπροσώπου του – είναι ανατριχιαστικό: «Δεν είναι δυνατόν να τους καταπιέζουμε γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν (ομοφυλόφιλοι). Αλλά και αν υποθέταμε ότι υπήρχαν τέτοια άτομα, οι ίδιοι οι συγγενείς τους θα τους έστελναν στον αγύριστο».

«Στην Τσετσενία διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Ιγκορ Κατσέτκοφ, επικεφαλής του Lgbt Network, της μοναδικής οργάνωσης στη Ρωσία που ασχολείται με τα δικαιώματα των γκέι. «Υπάρχει ένα υπόγειο σύστημα που διευθύνεται από το κράτος. Αστυνομία, Δικαιοσύνη, δυνάμεις ασφαλείας, όλοι συμμετέχουν στο έγκλημα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Κρεμλίνο, όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, έκανε ότι δεν κατάλαβε. «Η διερεύνηση των καταγγελιών είναι υπόθεση των Αρχών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν. Δηλαδή εκείνων των Αρχών που φέρονται να είναι υπεύθυνες των όσων καταγγέλλονται.

Η υπόθεση όμως πλέον, μετά την αποκάλυψη της «Novaja Gazeta», πήρε διεθνείς διαστάσεις. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστεία και η Human Rights Watch ζητούν έρευνες σε βάθος. Ενα ακόμη πρόβλημα για τον ρώσο πρόεδρο για τον οποίο άλλωστε τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...