706
O εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ στις δηλώσεις του την Πέμπτη | ΥοuΤube /aktifhaber

Τσελίκ: «Εξωτερική πολιτική-τσαντίρι» η Ελλάδα – Μητσοτάκης και Δένδιας «δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 09:37
O εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ στις δηλώσεις του την Πέμπτη
|ΥοuΤube /aktifhaber

Τσελίκ: «Εξωτερική πολιτική-τσαντίρι» η Ελλάδα – Μητσοτάκης και Δένδιας «δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν»

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 09:37

Με έκδηλο πια τον τουρκικό εκνευρισμό από τις κινήσεις της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (βλ. έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για τις ζώνες SAR), o εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προέβη σε μία άνευ προηγουμένου προσωπική επίθεση σε βάρος του τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Θα κάνουμε τέτοια βήματα, που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας θα κάνουν βόλτες στον αέρα και δεν θα μπορούν καν να προσγειωθούν σε αυτές τις χώρες», σχολίασε ειρωνικά με αφορμή το  διπλωματικό επεισόδιο Δένδια στην Τρίπολη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, αποκαλώντας υποτιμητικά την εξωτερική πολιτική της Αθήνας «εξωτερική πολιτική – τσαντίρι».

Ενδεικτική του πόσο ενόχλησε στην Αγκυρα η τελευταία ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ήταν η νέα απόπειρα από τον Τσελίκ να την παρουσιάσει ως «αντίδραση» στη «μουντιαλική» χειραψία Ερντογάν – Αλ Σίσι στην Ντόχα, με τη μεσολάβηση του Εμίρη του Κατάρ (η φωτογραφία προβλήθηκε από τους Τούρκους ως πρώτο βήμα εξομάλυνσης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων).

Ο Δένδιας, είπε ο Τσελίκ, πήγε  στο Κάιρο, «μόνο και μόνο για να υπογράψει μία συμφωνία ενάντια στην Τουρκία και ενάντια στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και μάλιστα στην Αγκυρα είχαν στοιχηματίσει – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- γι’ αυτό.

«Κάναμε ένα αστείο μεταξύ μας -περιέγραψε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ- Οταν ο Πρόεδρός μας έσφιξε τα χέρια με τον αιγύπτιο πρόεδρο, είπαμε: “Ο Δένδιας θα πάει εκεί αύριο το πρωί. Και πράγματι έτσι έγινε. Και τώρα τρέχουν…».

Και ευελπιστώντας σε εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, κατέληξε στο «συμπέρασμα» ότι όταν επιτευχθεί η προσέγγιση Αγκυρας – Καΐρου, η Ελλάδα φοβάται ότι τα παράνομα βήματα που έχει κάνει θα είναι μάταια και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, όπως δεν είχαν και στη Λιβύη.

«Αγωνιούν -είπε- επειδή σε περίπτωση που γίνει η προσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο τελειώνουν οι παράνομες κινήσεις της Ελλάδας και τα παράνομα βήματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο (Δένδιας) δεν πήρε αποτέλεσμα στη Λιβύη, και ούτε θα πάρουν κάποιο αποτέλεσμα».

«Αν ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας τρέξουν να πάνε σε χώρες, όπου που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της ή τις έχει βελτιώσει, να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα, που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας θα κάνουν βόλτες στον αέρα και δεν θα μπορούν καν να προσγειωθούν σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε ειρωνικά με αφορμή το επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης κατά την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη.

Και σε έναν ακόμη χαρακτηρισμό που μαρτυρά τον τουρκικό εκνευρισμό για τις τελευταίες κινήσεις της Αθήνας, ο Τσελίκ είπε: «Αυτή είναι εξωτερική πολιτική-τσαντίρι. Είναι εντελώς αντι-τουρκική, αντι-ερντογανική και η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι σε καμία περίπτωση σεβαστή».

Από το παραλήρημα Τσελίκ δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι γνωστές «θεωρίες» περί στρατοπέδων τρομοκρατών, αλλά και το κόμπλεξ που φαίνεται ότι «αναπτύσσει» η Αγκυρα για τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα που είχε αποχωρήσει από το NATO και αργότερα με την έγκριση μας επέστρεψε στο ΝΑΤΟ, σήμερα είναι μια χώρα που φιλοξενεί τους τρομοκράτες του FETO και του PKK έχει τα στρατόπεδά τους και τους στηρίζει» τόνισε, για να βάλει στο στόχαστρό του και τη Φινλανδία και τη Σουηδία που από ό,τι φαίνεται, θα αργήσουν πολύ ακόμη για να γίνουν πλήρη μέλη της Συμμαχίας λόγω των τουρκικών ενστάσεων:

«Οταν θα θεωρήσουμε πως μας ικανοποιούν οι νομικές αλλαγές τις οποίες θα κάνουν τότε με χαρά θα πούμε το ‘ναι’. Όμως όσο δεν συμβαίνει αυτό και δεν μας ικανοποιούν δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε την έγκριση μας», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία.

Στο στόχαστρο Τσελίκ βρέθηκαν και οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ως «χώρες που υποστηρίζουν τρομοκράτες».

«Μπορούμε να δώσουμε κι άλλα παραδείγματα τέτοιων συμμάχων μας. Γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ τους παρέχουν εκπαίδευση στη Συρία, γνωρίζουμε ποια τσιμεντοβιομηχανία, η οποία έχει σχέσεις με χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σ.σ. Γαλλία), πηγαίνει και χτίζει φυλάκια και αρχηγεία εκεί. Αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε πληροφορίες για αυτά», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Αντίδραση υπήρξε τέλος και για την καθαρή αποδοκιμασία του Ευρωκοινοβουλίου έναντι των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων, με τον Ομέρ Τσελίκ να μιλά, στο ίδιο αγοραίο ύφος, για την Ελλάδα, αποκαλώντας την «κακομαθημένο παιδί» και «μπελά» για την Ευρώπη.

Η Αθήνα, προειδοποίησε, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα έτσι, παρά μόνο αν καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...