371
O τούρκος υπ. Εξωτερικών είχε και μία απάντηση για τους Αμερικανούς | Reuters

Ο Τσαβούσογλου προκαλεί: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – Η Αγιά Σοφιά κατακτήθηκε, είναι περιουσία της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 12:15
O τούρκος υπ. Εξωτερικών είχε και μία απάντηση για τους Αμερικανούς
|Reuters

Ο Τσαβούσογλου προκαλεί: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – Η Αγιά Σοφιά κατακτήθηκε, είναι περιουσία της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 12:15

Εκμεταλλευόμενος το κενό στο διεθνές πεδίο –κυρίως λόγω της αναιμικής παρουσίας των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο– ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βγήκε να δηλώσει προκλητικά ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 μιλίων, ενώ με αφορμή τις φιέστες Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, δεν παρέλειψε να «μαλώσει» την Ελλάδα επειδή δεν έχει ακόμα επισήμως εν λειτουργία μουσουλμανικό τέμενος.

Η Αγιά Σοφιά κατακτήθηκε και «είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» (σ.σ. οπότε μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και να τη μετατρέψει σε τζαμί), ξεκαθάρισε ο κ. Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγιά Σοφιά και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.

Η Ελλάδα, σχολίασε ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δίνει συμβουλές, καθώς είναι «η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς μουσουλμανικό τέμενος».

Κατηγόρησε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση ότι με δικαιολογία τον κορονοϊό, δεν επέτρεψε να λειτουργούν τα τζαμιά στη Δυτική Θράκη.

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Προς απάντηση εξάλλου της αντίδρασης της Αθήνας για την εξαγγελία τουρκικών ερευνών σε περιοχές της ΝΑ Μεσογείου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο  Τσαβούσογλου επανέλαβε τον ανυπόστατο και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου ισχυρισμό ότι τα νησιά ΔΕΝ έχουν υφαλοκρηπίδα.

Με την παρατήρησή του αυτή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη δήλωση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον (εδώ), ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Οσον αφορά τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια (ΜΟU), ο Τσαβούσογλου τα ενέταξε στο πλαίσιο προστασίας των τουρκικών συμφερόντων, όπως είπε, στην υφαλοκρηπίδα της.

Στόχος της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί με όλους, διεμήνυσε, και κάλεσε την Κύπρο να πράξει το ίδιο με τους Τουρκοκύπριους, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι κάθε συμφωνία η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία (βλ. EastMed) είναι «άκυρη και κενή περιεχομένου».

«Πριν υπογράψουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη, καθορίσαμε επίσης τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας. Εδώ, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της. Τα νησιά, όμως, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια», υποστήριξε σε μία ακόμη δήλωση που δείχνει την εμμονή της Αγκυρας στον συγκεκριμένο ισχυρισμό και ότι μόνη διέξοδος στη στείρα αυτή αντιπαράθεση είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...