555
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου | REUTERS/Waleed Ali/File Photo

Τσαβούσογλου: Ποιες κυρώσεις; Δεν μας νοιάζει τι λέει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 11:32
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου
| REUTERS/Waleed Ali/File Photo

Τσαβούσογλου: Ποιες κυρώσεις; Δεν μας νοιάζει τι λέει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 11:32

Την πλήρη περιφρόνηση του για ανακοινωθείσες  κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παράνομη δραστηριότητα της Αγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε με απύθμενο θράσος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το καθεστώς Ερντογάν ξεκαθαρίζει πώς ό,τι και αν λένε οι Ευρωπαίοι, θα συνεχίσει με τις θαλάσσιες έρευνες εντος της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που συνεχίζει στη γνωστή ρητορική για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων:

«Αυτές τις αποφάσεις στις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού, και κινούνται σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι, δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

«Αυτές οι αποφάσεις», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ,  «είναι το τελευταίο παράδειγμα του πως το δίδυμο Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθενται τα ακόλουθα:

«Οπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.

» Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ [έτσι ονομάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία] για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η «λεγόμενη» Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και για μας και για τους Τ/Κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τ/Κ και Ε/Κ καταργήθηκε το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/Κ. Ο συνομιλητής της “Ε/Κ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘τδβκ’. Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/Κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά.

» Στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/Κ και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως”. “Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Η χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα. Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».