605
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο δίκτυο ΝΤV | Twitter/MFATurkey

Τσαβούσογλου λίγο πριν από το τετ α τετ με Δένδια: Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 12:54
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο δίκτυο ΝΤV
|Twitter/MFATurkey

Τσαβούσογλου λίγο πριν από το τετ α τετ με Δένδια: Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 12:54

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει σε αυστηρά διμερή βάση τις ελληνοτουρκικές διαφορές –βγάζοντας από το διπλωματικό «κάδρο» ΕΕ και ΗΠΑ– ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βγήκε να δηλώσει, στο παρά πέντε της συνάντησής του με τον Νίκο Δένδια, ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Η ανάδειξη των σχέσεων με την Τουρκία και των συνεχιζόμενων προκλήσεων από το καθεστώς Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε ευρωτουρκικό ζήτημα, βάσει και του τελευταίου κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα για μία σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, έχουν προκαλέσει την ενόχληση της Αγκυρας και την Πέμπτη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιχείρησε να βγει από τη στενωπό.

«Ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε καμία άλλη χώρα χρειάζεται να διαμεσολαβήσει για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα οποία δεν συμφωνούν οι δύο χώρες. Πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για αυτά τα θέματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν από το τετ α τετ του με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ετσι, με σύνθημα «όλες οι διαφορές στο τραπέζι, δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές», ο τούρκος ΥΠΕΞ ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων το σύνολο των θεμάτων που –κατά πάγια τακτική και επιδίωξη– εγείρει η Αγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατήρησε μιλώντας στο δίκτυο NTV, «δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας. Διακόπηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Αργότερα επικράτησε ένταση στις σχέσεις με την πολιτική την οποία ακολούθησαν, αποκλείοντας την Τουρκία στην Ανατολική μεσόγειο. Μεσολάβησαν διάφορες χώρες και η ΕΕ».

«Εμείς –τόνισε– είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα και ξέρουμε ότι τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, δεν μπορούν να επιλυθούν με την πρώτη συνάντηση. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολιτική βάση και να κάνουμε βήματα για να λύσουμε τα προβλήματα μας μέσα σε αυτή τη διαδικασία».

«Και τώρα ο Δένδιας έρχεται στην Τουρκία. Θα ερχόταν χθες –εξήγησε– όμως εγώ του ζήτησα να έρθει σήμερα. Επρεπε να πάω στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχω στις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που θα τον φιλοξενήσουμε στην Αγκυρα».

«Σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα θα συζητήσουμε τα θέματα μεταξύ των δύο χώρων, όπως το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα θέματα μεταξύ μας», επανέλαβε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση για το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο ως δύο γειτονικές χώρες. «Είναι σημαντικό να επιλύσουμε με διάλογο τα θέματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οσον αφορά την ανακοίνωση της  επανεκκίνησης των συνομιλιών Ελλάδος – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Mένφι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσαβούσογλου αρκέστηκε να πει ότι Λιβύη μπορεί να συνεργαστεί και να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει.

Το ίδιο… συγκαταβατικός εμφανίστηκε και για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα με άλλες χώρες, οι οποίες όπως είπε, στην Τουρκία παρεξηγούνται.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ασκήσεις. Οι ΗΠΑ και με την Τουρκία και με την Ελλάδα μπορούν να κάνουν ασκήσεις. Καμία άσκηση δεν στοχεύει την απέναντι πλευρά. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα αν πρόκειται για εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ ως σήμερα έχουν διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Τσαβούσογλου, λίγο πριν υποδεχθεί τον Νίκο Δένδια, που ως γνωστόν θα γίνει επίσης δεκτός και από τον τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...