Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός που τους κρατά σε κάποια απόσταση | REUTERS/Johanna Geron/Pool
Επικαιρότητα

Τσαβούσογλου: «Αν επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου είχε συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, ισχυριζόμενος ότι η επιβολή νέων μέτρων κατά της χώρας του θα επιδεινώσει το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών
Protagon Team

Τη μήνυμα ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί θετικά στα αιτηθέντα από την Ευρώπη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ότι αυτό το… καλό κλίμα δεν πρέπει να αλλάξει έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.eu, ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι, όπως είπε στους συνομιλητές του, «τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα». Συμπλήρωσε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Είπε ακόμη ότι «αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή εκλάβαμε την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου ως χέρι που έτεινε η ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε».

Ο τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει σημεία με τα οποία δεν συμφωνούσε η Αγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , ο Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Αγκυρα, επισημαίνει το Politico.

«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση [εννoεί αυτή του Ντόναλντ Τραμπ] βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά, και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας». Προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις».

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από άλλους συμμάχους, πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».