608
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ | INTIMEnews

Tσαμάζ προς εργαζομένους: Εσωτερικές διενέξεις στην ΟΜΕ-ΟΤΕ απειλούν τη συμφωνία της ΣΣΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 11:38
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ
|INTIMEnews

Tσαμάζ προς εργαζομένους: Εσωτερικές διενέξεις στην ΟΜΕ-ΟΤΕ απειλούν τη συμφωνία της ΣΣΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 11:38

Με επιστολή του προς τους εργαζομένους του ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, ενημερώνει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της υπογραφής της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) και την πορεία των συνομιλιών με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Στην επιστολή που εστάλη αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Τσαμάζ γνωστοποιεί και επιβεβαιώνει ότι  έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και υπεγράφη με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-OTE πρακτικό συμφωνίας για την κατάρτιση ΕΣΣΕ διάρκειας 19 μηνών με τους εξής όρους:

  • Για τους εργαζομένους της OTE Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.
  • Για τους εργαζομένους της OTE Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, από την αρχή των συζητήσεων, η διοίκηση προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πρόθεση για διάλογο, επιδιώκοντας μια έντιμη συμφωνία με στόχο την εργασιακή ειρήνη, σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία.

Και μολονότι -υπογραμμίζει- το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε με μία απεργία πρωτοφανούς διάρκειας, που σημαδεύτηκε από ακρότητες, την επόμενη ημέρα της λήξης της απεργίας, κάλεσε την ΟΜΕ-OTE για συνέχιση των συζητήσεων.

Η διοίκηση βρίσκεται πλέον εν αναμονή της επίσημης απάντησης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ-OTE στην παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, εκτίμηση του κ. Τσαμάζ είναι ότι λόγω εσωτερικών διενέξεων και ανατροπών στην Ομοσπονδία, «ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία θα είναι δύσκολος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την υπογραφή του πρακτικού συμφωνίας για νέα ΣΣΕ από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Φούκα, και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Βάκο, ο τελευταίος παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Κατσαρό, ο οποίος όμως καταψήφισε το κείμενο της μονογραφείσας ΣΣΕ.

Την ίδια στιγμή 19 εκ των μελών του Δ.Σ. δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του ΟΤΕ για το θέμα της ΕΣΣΕ, υποβάλλοντας παράλληλα αίτημα έναρξης νέων.

Προς τούτο ζήτησαν νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ ΟΤΕ, η οποία και ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην επιστολή Τσαμάζ σημειώνεται επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης «και με δεδομένο ότι τρεις από τους όρους της προηγούμενης ΕΣΣΕ (-9,5%, 35ωρο και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της OTE Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων, επανέρχονται στα επίπεδα του 2011, από 31/12/2019. Από 1/2/2020, επανέρχεται το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους».

Ανεξάρτητα από την ΕΣΣΕ, συνεχίζει ο κ. Τσαμάζ στην επιστολή του, «η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία της αγοράς και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε αναπροσαρμογές με βάση το ρόλο και την απόδοσή σας, ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών σας».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ διαβεβαιώνει όλους τους εργαζομένους «προσωπικά πέρα από τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται» ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος και ότι «πρόθεση της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος με αναπτυξιακές προοπτικές για τους εργαζομένους, και αμοιβές σύμφωνα με τη θέση, το ρόλο και την απόδοση, όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...