767
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο βήμα της Βουλη / φωτ. αρχείου | INTIMEnews

Τσακαλώτος: Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να πεθάνουν οι συνταξιούχοι!

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 16:45
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο βήμα της Βουλη / φωτ. αρχείου
|INTIMEnews

Τσακαλώτος: Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να πεθάνουν οι συνταξιούχοι!

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 16:45

Να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για το… προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων άνω των 70 ετών, επιχείρησε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε για την επίμαχη δήλωσή του, ο υπουργός κατηγόρησε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι μειώνουν το επίπεδο του δημόσιου πολιτικού διαλόγου με το να κατηγορούν τον ίδιο και τον Πρωθυπουργό ότι επιθυμούν το θάνατο πολιτών.

«Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να πεθάνουν άνθρωποι και ξέρετε ότι δεν θα μπορούσα να το πω αυτό. Ήθελα απλώς να δώσω εξηγήσεις για τις συντάξεις και πως θα εξελιχθεί η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μην τα βάζετε όλα σε ένα καλάθι κι όταν δεν σας βγαίνει να λέτε ότι ο υπουργός θέλει να πεθάνει ανθρώπους», υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Έχω ακούσει τόσα πράγματα τον τελευταίο καιρό. Πραγματικά δεν περίμενα από τη ΝΔ να θέσει έτσι το θέμα. Δεν μου ήταν βέβαια έκπληξη που η κυρία Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε αμέσως, και σε αυτό το θέμα, με τη ΝΔ. Να σας θυμίσω το 2017, όταν ψηφίζονταν τα μέτρα-αντίμετρα, τι λέγατε; Λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα και ότι μόνο τα μέτρα υπάρχουν. Και αυτό ήταν το λιγότερο που λέγατε. Λέγατε ότι και τα δύο μέτρα-και οι συντάξεις και οι μειώσεις του αφορολόγητου- θα γίνουν το 2019. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν τα αντίμετρα.

»Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, τα έλεγε η κ. Γεννηματά, και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία -που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση- έχετε πάθει τέτοιον πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την επίθεσή του κατά της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, για να προσθέσει:

«Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο μυστικό τρόπο να κάνετε αναλογιστικές μελέτες… Λοιπόν έτσι ήταν η συζήτηση το 2017 και απλώς τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

«Μετά τις συντάξεις, θα ‘σώσουμε’ και το αφορολόγητο»

Στο σημείο αυτό της τοποθέτησής του, ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι πλέον υφίσταται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων, αλλά και για να το αφορολόγητο και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους θεσμούς τουλάχιστον για τις μειώσεις στις συντάξεις.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως τα δημοσιονομικά περιθώρια αρκούν και για να εφαρμοστούν παράλληλα πολλά αντίμετρα σε βάθος τετραετίας και επιτέθηκε εκ νέου σε ΝΔ και ΔΗΣΥ που, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, λένε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, την ώρα που εφημερίδες προσκείμενες στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι κόβονται τα αντίμετρα για να σωθούν οι συντάξεις.

Ευ. Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να μη μειώσουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο

Ευ. Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο να μη μειώσουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο https://left.gr/news/ey-tsakalotos-ehoyme-dimosionomiko-horo-na-min-meiosoyme-tis-syntaxeis-kai-na-min-efarmosoyme

Geplaatst door left.gr op Woensdag 26 september 2018

 

Εστιάζοντας στη συνέχεια την κριτική του στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά, ο υπουργός είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΔΗΣΥ:

«Προσπαθώ τα τελευταία δύο χρόνια να βρω ένα νήμα που να συνδέει το κόμμα σας με τη Σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Βλέπω ένα κόμμα που θέτει ζητήματα, πέρα από το να προσπαθεί να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση χωρίς να το καταφέρνει».

«Ξέρετε τέτοια κόμματα αποδεικνύονται αναλώσιμα. Και είναι αναλώσιμα και από τη ΝΔ. Ο κ. Σταμάτης (σ.σ. ήταν παρών ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης), για πρωινό έχει τρία τέσσερα κόμματα, και μετά αποφασίζει τι θέλει το υπόλοιπο της ημέρας του», σχολίασε με ισχυρή δόση ειρωνείας επικαλούμενος συνομιλίες του βουλευτή όπου φέρεται να έλεγε για το ΚΙΝΑΛ ότι «τέτοια κόμματα τρώω 2-3 και μετά το πρωινό μου».

«Μη μας κάνετε εμάς κριτική, εσείς που τώρα προσπαθείτε να ανοίξετε διαύλους με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία για να βγείτε από την απομόνωσή σας», του ανταπάντησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος, ενώ και ο ίδιος ο κ. Σταμάτης αρκέστηκε να πει: «εμάς δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα στο πρωινό μας, μας απασχολεί η κοινωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε τέλος και στις κατηγορίες που δέχθηκε αναφορικά με τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένων αρχαιολογικών χώρων και νοσοκομείων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα και υποστηρίζοντας με θέρμη ότι «δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση ακινήτου».

«Εκμεταλλευτείτε την τροπολογία μας να διορθώσετε λάθη και παραλείψεις πριν βρεθείτε μπλεγμένος», κάλεσε τον υπουργό ο κ. Κουτσούκος.

«Πηγαίνετε σε όποιο υποθηκοφυλακείο θέλετε να ψάξετε. Δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση. Ήταν μία πρώτη λίστα που πρέπει όλοι οι φορείς να συζητήσουν», ανέφερε  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και διαβεβαίωσε  ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, νοσοκομεία, περιοχές Natura ή πλατείας, καθώς εξαιρούνται ρητώς από το νόμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...