404
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψηφίστηκε τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 18:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/2021, 23:57
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψηφίστηκε τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 18:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/2021, 23:57

Το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θεσπίζει τροπολογία που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, με την υπογραφή 10 (!) υπουργών και ψηφίστηκε τη νύχτα της Πέμπτης, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο.

Με την επίμαχη διάταξη τα μέλη της Επιτροπής προστατεύονται και από ενδεχόμενη κλήση τους από δικαστικές αρχές να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Ειδικότερα, στο άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε προς ψήφιση το απόγευμα της Πέμπτης (μπορείτε να την δείτε εδώ) επισημαίνεται:

«Ευθύνη των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή».

«Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση», αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω άρθρο.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων και επταήμερη λειτουργία τους με ωράριο έως τα μεσάνυχτα αντί για τις 10 μ.μ. που ισχύει μέχρι σήμερα.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών κέντρων καθώς επίσης και η απαλλαγή των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές ειδικών από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά τις εργασίες των σχετικών επιτροπών.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η κατάθεση της τροπολογίας σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την άμεση απόσυρσή της και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων.

«Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων» ανέφεραν μεταξύ άλλων από την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την συνεδρίαση στη Βουλή και την ψηφοφορία του συνόλου του νομοσχεδίου.

«Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ούτε το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ την επίμαχη τροπολογία καταψήφισαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...