791
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τροπολογία Κεραμέως για τη διαγραφή χρεών των κακοπληρωτών πανεπιστημιακών

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 16:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2021, 22:01
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τροπολογία Κεραμέως για τη διαγραφή χρεών των κακοπληρωτών πανεπιστημιακών

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 16:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2021, 22:01

Μια ευνοϊκή ρύθμιση προς κακοπληρωτές πανεπιστημιακούς, αν όχι «ρουσφέτι», το οποίο είχε ξεκινήσει ο Κώστας Γαβρόγλου, υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το συνεχίζει καθώς φαίνεται η Νίκη Κεραμέως. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε η «Καθημερινή» την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία η υπουργός Παιδείας, με τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χαρίζει χρέη κακοπληρωτών καθηγητών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Οπως επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά, η κυρία Κεραμέως ουσιαστικά ακολούθησε μια τακτική που είχε εισαγάγει το 2018 ο κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας τότε ακόμα και την αντίδραση του νυν τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη.

Πώς όμως οι πανεπιστημιακοί κατέληξαν να έχουν χρέη και να τους τα διαγράφει η υπουργός;

Ολα ξεκίνησαν το 1997, όταν επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Σε αντιστάθμισμα η Πολιτεία θεσμοθέτησε τότε την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα πανεπιστήμια στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου (το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011 και 10% μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018, και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα).

Συμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετοί από τους υπόχρεους πανεπιστημιακούς καθηγητές κάθε χρόνο απέδιδαν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους τα ποσά που όφειλαν. Αλλοι όμως δεν το έκαναν, συσσωρεύοντας μεγάλα χρέη. Και τότε άρχισε η γνωστή πίεση προς την κυβέρνηση για «κούρεμα» ή διαγραφή των χρεών· τόσοι και τόσοι το ζητούν, οι πανεπιστημιακοί, που συχνά καταλήγουν βουλευτές ή και υπουργοί, δεν θα το έκαναν;

Ετσι, τον Ιούλιο του 2018 ο κ. Γαβρόγλου μείωσε στο 1/3 τις απαιτήσεις παρακράτησης από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος που είχαν συσσωρευτεί για τα έτη 1999-2017 από ασυνεπείς πανεπιστημιακούς, «κουρεύοντας» τα 2/3 των οφειλών.

Ακολούθησε η κυβερνητική αλλαγή το 2019. Και τον Δεκέμβριο του 2020, με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, η κυβέρνηση όρισε τη διαδικασία είσπραξης των οφειλών των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας, που δεν είχαν παραγραφεί, και τα πανεπιστήμια είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταλογισμών και είσπραξης. Αλλά τώρα, όπως ανέφερε η «Κ», έρχεται η κυρία Κεραμέως και διαγράφει πλήρως τις οφειλές.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται στην επίμαχη τροπολογία που όντως κατατέθηκε, παραγράφονται τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί ως και πριν από δέκα χρόνια, όχι αυτά που μαζεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να είναι μια ακόμα επιβράβευση από το ελληνικό κράτος των ασυνεπών πολιτών (και τιμωρία των συνεπών).

Το θέμα καυτηρίασε με ανακοίνωσή της η ΚΙΠΑΝ (Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης), η οποία κατήγγειλε πως μετά τον κ. Γαβρόγλου και η κυρία Κεραμέως «διαγράφει με τη σειρά της πλήρως τις οφειλές των ασυνεπών πανεπιστημιακών προς τους ΕΛΚΕ μιας ολόκληρης ενδεκαετίας (1999-2009, δηλαδή για την περίοδο των “παχιών αγελάδων”). Χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αποστερεί παράλληλα σημαντικούς πόρους από τα Πανεπιστήμια, επιβραβεύοντας τους ασυνεπείς και “τιμωρώντας” τους συνεπείς, καθώς στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ανενδοίαστα ότι οι όποιες καταβολές έχουν γίνει δεν συμψηφίζονται!».

Φίλης: «Το ρουσφέτι ως “εξορθολογισμός”»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Φίλης κάνοντας λόγο για «νομοθετικό κατήφορο» της κυβέρνησης και «ντροπολογία» και καταγγέλλοντας «εξυπηρετήσεις» της κυρίας Κεραμέως προς «μεγαλοκαθηγητές».

Ανέφερε συγκεκριμένα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

«O επιτελικός νομοθετικός κατήφορος της κυβέρνησης συνεχίζεται. Όπως επισημάναμε στη Βουλή ενώ συζητούνταν νομοσχέδιο για την Παιδεία η κυρία Κεραμέως κατέθετε εκτενή τροπολογία για την Παιδεία σε διπλανή αίθουσα όπου συζητούνταν άσχετο με την εκπαίδευση σχέδιο Νόμου για το…Κτηματολόγιο!

»Στην αντικοινοβουλευτική αυτή νομοθετική παρέμβαση περιλαμβάνεται όμως και κάτι που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί “ντροπολογία”.

»Πρόκειται για την προκλητική και ρουσφετολογική απόφαση της υπουργού Παιδείας να χαρίσει σε μέλη ΔΕΠ και “μεγαλοκαθηγητές” με τεράστια πολλές φορές εισοδήματα, το σύνολο ή μέγα μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών τους απέναντι στα Πανεπιστήμιά τους, από άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος. Παρά το γεγονός ότι με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις του παρελθόντος, είχε καλώς ή κακώς μειωθεί σημαντικά η σχετική οικονομική υποχρέωση και κατέληξε στο ελάχιστο του 7% επί των καθαρών τους εσόδων, αρκετοί από τους κυρίους αυτούς δεν τακτοποίησαν τις οικονομικές τους οφειλές, πίεσαν την κυβέρνηση της ΝΔ για την πλήρη εξάλειψη της οφειλής τους και η πάντα πρόθυμη όταν πρόκειται για “εξυπηρετήσεις” κυρία Κεραμέως ενέδωσε. Να σημειωθεί ότι το 1997 η υποχρέωση αυτή ανέρχονταν στο 30% των ακαθάριστων εσόδων τους, ενώ το 2000 ορίστηκε στο 15%.

»Έτσι, οι ασυνεπείς οφειλέτες επιβραβεύονται και απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους για μια κρίσιμη ενδεκαετία (1999-2009), δηλαδή, την περίοδο των “παχιών αγελάδων” και ενθυλακώνουν τα σχετικά ποσά εις υγείαν των κορόϊδων-συναδέλφων τους που έχουν τακτοποιήσει κανονικά τις οφειλές τους. Χωρίς μάλιστα στους δεύτερους να επιστρέφονται αναδρομικά τα ποσά που ως συνεπείς οφειλέτες κατέβαλαν στους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων.

»Το ρουσφέτι ως “εξορθολογισμός”, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία ή το κατάστημα φτωχών οικογενειών. Όμορφος κόσμος ηθικός ακαδημαϊκά πλασμένος και με Κεραμοσκεπή χτισμένος!» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Φίλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...