578
Το ηφαίστειο Ουακατάνε στέλνει τόνους τέφρας στον ουρανό προτού αφανίσει τα πάντα γύρω του | INSTAGRAM @ALLESSANDROKAUFFMANN/via REUTERS

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Τους έκαψε ζωντανούς το ηφαίστειο [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 07:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/12/2019 09:50
Το ηφαίστειο Ουακατάνε στέλνει τόνους τέφρας στον ουρανό προτού αφανίσει τα πάντα γύρω του
| INSTAGRAM @ALLESSANDROKAUFFMANN/via REUTERS

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Τους έκαψε ζωντανούς το ηφαίστειο [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2019, 07:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/12/2019 09:50

Οι γεωλόγοι φωνάζουν: είχαμε προειδοποιήσει αλλά εσείς στέλνατε και τώρα τουρίστες στο νησί. Ο κόσμος παραμένει σε σοκ. Μια τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, μετέτρεψε έναν παράδεισο σε κόλαση επί γης. Τόνοι ηφαιστειακής τέφρας εκσφενδονίστηκαν στον ουρανό σκορπώντας την καταστροφή και τον θάνατο σε μια τεράστια απόσταση.

Επισήμως πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο «διψήφιος αριθμός» ανθρώπων αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι: περίπου 50 άνθρωποι, κυρίως ξένοι τουρίστες, βρίσκονταν πάνω ή γύρω από το ηφαίστειο, κάποιοι μάλιστα ήταν πολύ κοντά στον κρατήρα.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα) ότι δεν αναμένει να βρει άλλους επιζώντες έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου. Σύμφωνα με το Reuters, έως και 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για 18 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων είναι σοβαρή.

«Δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος ζωής», ανέφερε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από τις αναγνωριστικές πτήσεις που πραγματοποίησαν ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη πάνω από το νησί μετά την έκρηξη το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα).

«Η αστυνομία θεωρεί ότι όποιος θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί ζωντανός από το νησί, διασώθηκε την ώρα της εκκένωσης», συμπλήρωσε η ανακοίνωση. Οσοι ήταν κοντά στην έκρηξη είναι αδύνατο να βρεθούν, ούτε καν ίχνη τους…

Ξεναγοί προσπαθούν να διασώσουν επιζώντες από το τουριστικό Νησί Γουάιτ (@SCH/via REUTERS) όπου εξερράγη το ηφαίστειο

Από την αρχή υπήρχαν φόβοι για πολλούς νεκρούς καθώς στο νησί συρρέουν πολλοί τολμηροί τουρίστες για να θαυμάσουν από κοντά το ηφαίστειο. Οπως φαίνεται πολλοί αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των γεωλόγων ότι το Ουακατάνε εμφανίζει ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Σε δηλώσεις της (πριν ακόμη να γίνει λόγος για νεκρούς) η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν αναφέρθηκε στην ύπαρξη τραυματιών χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

«Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο Ουέλινγκτον λίγη ώρα μετά την έκρηξη.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Μόλις στις 3 Δεκεμβρίου ιστοσελίδα καταγραφής κινδύνου για τα ηφαίστεια είχε προειδοποιήσει ότι το προσεχές διάστημα στο ηφαίστειο της νήσου Γουάιτ αναμένεται οι εκρήξεις να είναι πιο πιθανές.

Εικόνα από κάμερα που κοιτά τον κρατήρα περίπου ένα λεπτό πριν από την έκρηξη (GNS Science via REUTERS)
Πυκνοί καπνοί στον κρατήρα του ηφαιστείου λίγο μετά την έκρηξη (GNS Science via REUTERS)

Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα περί τις 14:10 (τοπική ώρα, 03:10 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Η δήμαρχος της πόλης Ουακατάνε, περίπου 50 χιλιόμετρα από το νησί Γουάιτ, επιβεβαίωσε στο Radio New Zealand ότι υπάρχουν τραυματίες. «Δεν είμαι σίγουρη για την έκταση ή τη φύση των τραυμάτων τους», είπε και πρόσθεσε πως γιατροί αναμένουν να διακομιστούν τα θύματα για να τους προσφέρουν φροντίδες.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, με την πιο πρόσφατη το 2016, χωρίς τραυματίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...