333
Το Τάγμα Αζόφ συνιστά ειδικό τμήμα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, επίσημα αναγνωρισμένο από το κράτος. Η οργάνωση μετέχει ενεργά στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο κυρίως στις περιοχές του Ντονμπάς που αποτελούν και την κοιτίδα της | STR/NurPhoto via Getty Images

«Τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ για τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 17:26
Το Τάγμα Αζόφ συνιστά ειδικό τμήμα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, επίσημα αναγνωρισμένο από το κράτος. Η οργάνωση μετέχει ενεργά στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο κυρίως στις περιοχές του Ντονμπάς που αποτελούν και την κοιτίδα της
|STR/NurPhoto via Getty Images

«Τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ για τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2022, 17:26

«Τρομοκρατική οργάνωση» χαρακτήρισε την Τρίτη το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ –έναν από τους πιο προβεβλημένους ουκρανικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία– το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ηρωες για πολλούς Ουκρανούς, τα μέλη του Αζόφ παρουσιάζονται από τη Ρωσία ως «φασίστες» και «ναζί» που διαπράττουν βιαιοπραγίες, λόγω των ακροδεξιών ριζών της οργάνωσης.

Η κρατική ρωσική προπαγάνδα έχει μάλιστα συγκρίνει τους μαχητές του Τάγματος με τους ναζιστές στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η ήττα των οποίων από την Σοβιετική Ενωση παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της ρωσικής εθνικής ταυτότητας.

Γενικότερα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζεται από το Κρεμλίνο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την αποναζιστικοποίηση της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τα περί «φασισιτικού καθεστώτος» στην Ουκρανία ως πρόσχημα για τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως πολλοί Αζοφίτες αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όταν η Μαριούπολη, η βάση τους, έπεσε σε ρωσικά χέρια τον Μάιο έπειτα από σχεδόν τρίμηνη πολιορκία. Αξιωματούχοι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ, της υποστηριζόμενης από την Ρωσία οντότητας που διεκδικεί την πόλη αυτή ως τμήμα των εδαφών της, ανακοίνωσαν τον ίδιο μήνα ότι οι αιχμάλωτοι θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή με βάση τους ισχύοντες «νόμους» της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας (περισσότερα εδώ).

Το ουκρανικό Τάγμα απάντησε στον χαρακτηρισμό του ως «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, αποδοκιμάζοντας, με ανακοίνωσή του, την κίνηση αυτή ως δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Μόσχα.

Παράλληλα, το Τάγμα κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να κηρύξει τη Ρωσία ως ένα «κράτος τρομοκράτη», σε απάντηση στα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τη ρωσική πλευρά, κατά τον πολύμηνο πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία αποδεικνύει αυτό ότι της πρέπει αυτός ο χαρακτηρισμός «με τις καθημερινές της ενέργειες εδώ και πολλά χρόνια», καθώς «ο στρατός και οι ειδικές υπηρεσίες του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κάθε μέρα», ανέφεραν οι Αζοφίτες, προσθέτοντας πως «η αποδοχή αυτών των εγκλημάτων ή η σιωπή είναι συνενοχή!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...