654
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ζάππειο ανάμεσα στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Tριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας: «Δημιουργούμε μια σταθερή εταιρική σχέση» το μήνυμα Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2021, 13:34
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ζάππειο ανάμεσα στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Tριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας: «Δημιουργούμε μια σταθερή εταιρική σχέση» το μήνυμα Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2021, 13:34

Την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν αλ Χουσεΐν, άνοιξε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά τριμερή. Η πρώτη είχε γίνει στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2018, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα δηλαδή και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2019 στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναβλήθηκε και πραγματοποιείται τώρα.

Θέματα προς συζήτηση; Φυσικά το Κυπριακό, η Λιβύη και η Μέση Ανατολή, ενώ όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του, θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ιορδανίας και ο τρόπος «με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους».

Η Αθήνα βασίζει πολλά σε αυτά τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής –χαρακτηριστική η επιτυχία της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ– καθώς εδραιώνουν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Μεγαλειότατε, εξοχότατε, με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα για την Τρίτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας. Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία έχουν δημιουργήσει μια σταθερή τριμερή εταιρική σχέση.

Από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, το 2018 -κύριε πρόεδρε- έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Έχουμε επεκτείνει και εμβαθύνει τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Όπως γνωρίζετε, μεγαλειότατε, κύριε πρόεδρε, αυτή είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για την Ελλάδα, καθώς γιορτάζουμε 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την ανεξαρτησία. Ωστόσο, η χρονιά αυτή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική και για την Ιορδανία, καθώς σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της Ιορδανίας υπό την ηγεσία της Χασεμιτικής Δυναστείας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ, Μεγαλειότατε, εκ μέρους του ελληνικού λαού για αυτό το πολύ σημαντικό εθνικό ορόσημο. 

Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την εταιρική μας σχέση, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να προωθήσουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. 

Η εταιρική μας σχέση ποτέ δεν έχασε τη δυναμική της, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργή τη συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε σειρά ομάδων εργασίας. 

Υπό το φως των πρωτοφανών προκλήσεων και της τεράστιας επίδρασης που έχει η πανδημία του Covid-19 στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε -κατά τη διάρκεια των εργασιών- μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, τη Μέση Ανατολή γενικότερα.

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις που -όπως γνωρίζετε- αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπό το φως της πολύ σημαντικής Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν ταχύτερο συντονισμό των δράσεών μας προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Μεγαλειότατε, Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μας χαρά που έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενούμε».

Από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

O κ. Δένδιας είχε υποδεχτεί νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News