326
Δένδιας, Ασκενάζι, Χριστοδουλίδης, το μεσημέρι της Τρίτης, στο ΥΠΕΞ | Twitter/@NikosDendias

Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Τριμερές «ανάχωμα» στα σχέδια Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 13:33
Δένδιας, Ασκενάζι, Χριστοδουλίδης, το μεσημέρι της Τρίτης, στο ΥΠΕΞ
|Twitter/@NikosDendias

Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Τριμερές «ανάχωμα» στα σχέδια Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 13:33

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις και δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να γυρίσει την περιοχή μας στον 19ο αιώνα, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές του δηλώσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ,Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, στο υπουργείο.

Η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ – ένα ακόμα υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου- ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι.

Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργο Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τους ομολόγους του, της Κύπρου και του Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών.

Επειτα απο μία 20λεπτη συζήτηση στο μπαλκόνι του υπουργείου, στον πρώτο όροφο, πέρασαν στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», για την κατ’ ιδίαν τριμερής συνάντησή τους και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Δίνουμε κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις που ανακύπτουν στην περιοχή μας, ήταν το μήνυμα του υπουργού των Εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τους δύο ομολόγους του μετά το πέρας της συνεργασίας τους.

«Εχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Η Τουρκία προσπαθεί να δυναμιτίσει την κατάσταση […] η περιοχή μας όμως, δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα, δεν θα επιτρέψουμε με γίνει αυτό», ξεκαθάρισε o κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας».

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «κατέρριψε ένα μύθο» ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας.

Νωρίτερα το πρωί, στις 10:00, ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, στην οποία συζητήθηκε ο στενός συντονισμός σε όλα τα ζητήματα, με έμφαση τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...