372
Η εβραϊκή συναγωγή των Τρικάλων | trikalavoice

Τρίκαλα: Αγνωστοι βεβήλωσαν την ιστορική εβραϊκή συναγωγή

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 15:48
Η εβραϊκή συναγωγή των Τρικάλων
|trikalavoice

Τρίκαλα: Αγνωστοι βεβήλωσαν την ιστορική εβραϊκή συναγωγή

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 15:48

Τη βεβήλωση της συναγωγής Τρικάλων, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ).

Το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστοι έγραψαν αντισημιτικά συνθήματα στην περίφραξη της ιστορικής συναγωγής.

«Τούτες τις άγιες ημέρες για όλον το κόσμο, που το φως της αγάπης διαχέεται, κάποιοι εξακολουθούν να καλλιεργούν το μίσος κατά των Εβραίων! Τα αισχρά και υβριστικά συνθήματα αντισημιτικού μίσους με τα οποία βεβηλώθηκε η ανακαινισμένη ιστορική συναγωγή των Τρικάλων προκαλούν μόνον αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη», τονίζει το ΚΙΣΕ.

Εμετικά συνθήματα έγραψαν άγνωστοι στην περίφραξη της συναγωγής

«Μας υπενθυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται στους κόλπους της κοινωνίας μας και ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού πρέπει να είναι συνεχής και η επαγρύπνηση αδιάκοπη», υπογραμμίζει το ΚΙΣΕ, το οποίο καταδικάζει «τη βέβηλη αυτή πράξη» και καλεί τις αρμόδιες Αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών και για την προστασία των εβραϊκών χώρων της πόλης των Τρικάλων, η οποία έχει αποδείξει τη μηδενική ανοχή της στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό».

Από την πλευρά της, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός, «εκφράζει την αγανάκτησή της για την προκλητική αυτή ενέργεια και καλεί τις Αρχές να δράσουν άμεσα ώστε να συλληφθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα ώστε βραχυπρόθεσμα να στιγματίσει και να κολάσει την πράξη και μακροπρόθεσμα να επιτύχει την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων και να ξεριζώσει τέτοιες αντιλήψεις ακόμη και από τους ελάχιστους θιασώτες», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΙΚΘ.

Τα έργα ανακαίνισης και επέκτασης της συναγωγής ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο με χρηματοδότηση από δωρεές και από το γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Η συναγωγή είναι ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων.

Το 2019 μάλιστα, συμπληρώθηκαν 15 χρόνια, από τις 31 Οκτωβρίου 2004, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια των αναθηματικών πλακών με τα ονόματα των 139 Εβραίων των Τρικάλων και της Καρδίτσας, που τη νύκτα της 23ης προς 24ης Μαρτίου 1944 οι Ναζί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στα χιτλερικά στρατόπεδα, όπου οι περισσότεροι εξοντώθηκαν. Η τοπική κοινότητα έχασε τότε το 31% του πληθυσμού της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...