407
Αδειες καρέκλες που συμβολίζουν τον χώρο που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στους πρόσφυγες, σε διαδήλωση στη Φρανκφούρτη, λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Διαφωνίες στη γερμανική κυβέρνηση για την άμεση υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:48
Αδειες καρέκλες που συμβολίζουν τον χώρο που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στους πρόσφυγες, σε διαδήλωση στη Φρανκφούρτη, λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Διαφωνίες στη γερμανική κυβέρνηση για την άμεση υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:48

Η καταστροφή στη Μόρια κινητοποίησε μέρος της κοινής γνώμης στη Γερμανία προκειμένου το Βερολίνο να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ των μεταναστών που έμειναν χωρίς κατάλυμα, κυριολεκτικά στον δρόμο. Υπάρχει όμως και κινητικότητα και εντός της κυβέρνησης, όπως και στην αντιπολίτευση, για να εγκαταλείψει η Γερμανία τη θέση ότι το Προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, συνεπώς οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ.

H γερμανική κυβέρνηση δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο, αλλά με δεδομένη την προϊστορία των αργών και διστακτικών αποφάσεων, όπως και αυτή των εσωτερικών διαφωνιών για το Προσφυγικό, η τελική απόφαση μπορεί να μην έλθει άμεσα.

Σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. «Η φωτιά ανέδειξε σαν μεγεθυντικός φακός ποιο είναι το πρόβλημα», είπε.

Η Μέρκελ, αναφέρει η Deutsche Welle, επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσέφερε άμεση βοήθεια, αλλά και συμμετοχή στην κατασκευή καλύτερων εγκαταστάσεων στέγασης για τους πρόσφυγες. Ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε την προσφορά, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δεχτεί η Γερμανία –και ενδεχομένως και άλλα κράτη– τα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη.

Η καγκελάριος επικοινώνησε και με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμβάλουν», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, «και εύχομαι και ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Η καγκελάριος ανακοίνωσε στην παρέμβασή της στο Βερολίνο ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για μια ενιαία πολιτική ασύλου, αν και παραδέχτηκε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Πιέσεις όμως ασκούνται και από το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ ζήτησε την άμεση αποδοχή 2.000 μεταναστών από τη Γερμανία και αναλόγων αριθμών από άλλες κυβερνήσεις, χωρίς να αναμένουν την (πολύ δύσκολη στην επίτευξή της)  συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την πρόταση του Μίλερ, που προέρχεται από τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ενωση, απορρίπτει ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Στο ίδιο πλαίσιο, εκλεγμένοι με την Αριστερά σε γερμανικές πόλεις ζήτησαν από την κυβέρνηση την άδεια να δεχτούν άμεσα πρόσφυγες. Ομάδα από 16 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ζήτησαν και αυτοί την άμεση αποδοχή 5.000 προσφύγων. «Η προτεραιότητα τώρα δεν είναι να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, αλλά η ανακούφιση ανθρώπινης ανάγκης», γράφουν σε επιστολή τους.

Παράλληλα, και στους Σοσιαλδημοκράτες εκφράζονται αιτήματα για άμεση αποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα, αν και επισημαίνουν ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Ενώ όμως η ηγεσία του κόμματος, σημειώνει η DW, υποστηρίζει ανοιχτά αυτά τα αιτήματα, οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί κινούνται στα όρια της κυβερνητικής γραμμής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...