478
Τέσσερις από τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ βοσκούν δίπλα σε λίμνη, στην Αντιόχεια της Κολομβίας | Getty Images

Τριάμισι εκατ. δολάρια για τη μετακίνηση 70 ιπποπόταμων του Πάμπλο Εσκομπάρ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 20:27
Τέσσερις από τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ βοσκούν δίπλα σε λίμνη, στην Αντιόχεια της Κολομβίας
|Getty Images

Τριάμισι εκατ. δολάρια για τη μετακίνηση 70 ιπποπόταμων του Πάμπλο Εσκομπάρ

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 20:27

Τα έργα και οι ημέρες του μεγαλύτερου και πιο ανελέητου βαρώνου ναρκωτικών του περασμένου αιώνα έχουν καταγραφεί λεπτομερώς στη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Narcos». Μια λεπτομέρεια στην οποία η σειρά δεν εστίασε επαρκώς ήταν η τεράστια αδυναμία του Πάμπλο Εσκομπάρ στα άγρια ζώα, πολλά εκ των οποίων μετέφερε μεθοδικά στο ράντσο του από την Αφρική.

Ανάμεσά τους ήταν και τέσσερις αφρικανικοί ιπποπόταμοι, οι οποίοι μετά τον θάνατό του, το 1993, αφέθηκαν στη τύχη τους και σταδιακά δραπέτευσαν από το ράντσο. Τα τελευταία χρόνια, τα ογκώδη θηλαστικά αναπαράγονται και βοσκούν ελεύθερα στην περιφέρεια της Αντιόχειας, στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας επιχειρούν εδώ και καιρό να περιορίσουν τον αριθμό τους, χωρίς να τα έχουν καταφέρει.

Ετσι, οι Αρχές σχεδιάζουν να συλλάβουν και να μετακινήσουν σχεδόν τους μισούς από τους ιπποπόταμους τους επόμενους μήνες, με 10 από αυτούς να προορίζονται για το καταφύγιο Οστόκ, στο βόρειο Μεξικό, και 60 να παίρνουν τον δρόμο για μια εγκατάσταση στην Ινδία, που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.

«Η όλη επιχείρηση θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατ. δολάρια» ενημερώνει ο Ερνέστο Ζαζουέτα, ιδιοκτήτης του καταφυγίου του Οστόκ. Ο ίδιος και ο τοπικός κυβερνήτης της περιφέρειας της Κολομβίας που φιλοξενεί τους ιπποπόταμους σχεδιάζουν να δελεάσουν τα ζώα με δολώματα σε κλουβιά, όπου και θα παραμείνουν έγκλειστα, πριν τα τοποθετήσουν σε ειδικά κιβώτια για τη μεταφορά.

Από τότε που οι ιπποπόταμοι δραπέτευσαν, μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, το 1993, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποτύχει να τιθασεύσει τον ακμάζοντα πληθυσμό τους, με τη λεκάνη απορροής του ποταμού Μαγκνταλένα να έχει μετατραπεί σε σπίτι τους.

Το 2009, η κολομβιανή κυβέρνηση επιχείρησε να θανατώσει τα ζώα, αλλά σταμάτησε μόλις μια φωτογραφία από τη διαδικασία διέρρευσε, προκαλώντας εθνική οργή. Μια προγραμματισμένη στείρωση παραμένει σε ισχύ, αλλά οι ιπποπόταμοι αναπαράγονται πιο γρήγορα από τον χρόνο που χρειάζονται οι ειδικοί για να τους πιάσουν και να τους ευνουχίσουν.

Από τους αρχικούς τέσσερις ιπποπόταμους που διέφυγαν από την εξοχική κατοικία του Εσκομπάρ έχουν προκύψει σήμερα περίπου 130 – ο μεγαλύτερος πληθυσμός τέτοιων θηλαστικών εκτός Αφρικής. Ελλείψει αρπακτικών ζώων, ώστε ο αριθμός τους να κρατηθεί υπό έλεγχο, ο πληθυσμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται γεωμετρικά. Μια μελέτη υπολόγισε ότι μέχρι το 2034 οι ιπποπόταμοι θα φτάσουν τους 1.400.

Μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ιπποπόταμοι βλάπτουν το οικοσύστημα στη Μαγκνταλένα – τον μεγαλύτερο ποταμό σε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Κάθε ιπποπόταμος τρώει περίπου 40 κιλά γρασίδι τη νύχτα, που σημαίνει ότι τα περιττώματά του από μόνα τους δηλητηριάζουν το νερό, σκοτώνουν τα ψάρια και θέτουν σε κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα του ποταμού.

Παράλληλα, οι ιπποπόταμοι έρχονται όλο και συχνότερα σε σύγκρουση με τους ντόπιους, καθώς οι επιθέσεις από τα γιγαντιαία θηλαστικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας ανακήρυξε πέρυσι τους ιπποπόταμους χωροκατακτητικό είδος, ανοίγοντας την πόρτα για ενδεχόμενη θανάτωσή τους. Το σχέδιο μεταφοράς τους θεωρείται ως το τελευταίο μέτρο για τη σωτηρία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...