222
Δανοί απολαμβάνουν τον ήλιο στη Κοπεγχάγη στα τέλη Ιουλίου | Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Τράπεζα στη Δανία δίνει στεγαστικά με αρνητικά επιτόκια

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 14:33
Δανοί απολαμβάνουν τον ήλιο στη Κοπεγχάγη στα τέλη Ιουλίου
|Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Τράπεζα στη Δανία δίνει στεγαστικά με αρνητικά επιτόκια

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2019, 14:33

Οσοι απέκτησαν ισχυρό πονοκέφαλο εξαιτίας της αποπληρωμής των δόσεων του στεγαστικού δανείου, η τακτική μιας τράπεζας στη Δανία θα πρέπει να ακούγεται εξαιρετικά παρήγορη.

Το τρίτο μεγαλύτερο ίδρυμα στη χώρα, η Jyske Bank, έχει αρχίσει να δίνει στεγαστικά 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο -0,5% τον χρόνο, μια παγκόσμια πρωτιά.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οι πελάτες αποπληρώνουν το δάνειο καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα από όσα δανείστηκαν.

Πολύ ελκυστικά είναι και τα επιτόκια της Nordea που θα προσφέρει 20ετές δάνειο με σταθερό επιτόκιο 0% και 30ετές στεγαστικό με επιτόκιο 0,5%.

«Δεν σας δίνουμε κατευθείαν τα λεφτά στο χέρι, αλλά κάθε μήνα το χρέος μειώνεται περισσότερο από όσο καταβάλλετε», εξηγεί η Jyske προς τους πελάτες της,

Πάντως, όπως αναφέρει ο Guardian, στο τέλος ο καταθέτης εξακολουθεί να πληρώνει λίγο περισσότερο από όσο δανείζεται, αν υπολογίσουμε και άλλες χρεώσεις πέραν της δόσης.

Αυτά τα απίστευτα επιτόκια οφείλονται στη γενική πτώση των επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη τα οποία είναι πλέον σχεδόν μηδενικά. Η Jyske Bank –και όχι μόνο αυτή- μπορεί να δανείζεται πάμφθηνα και έτσι έχει τη δυνατότητα να δίνει αρνητικά επιτόκια στους πελάτες της.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μπορεί να επιτρέπουν φτηνά στεγαστικά, αλλά «τιμωρούν» τους καταθέτες που βλέπουν σχεδόν μηδενική απόδοση στις καταθέσεις τους (η Jyske έχει μηδενικά επιτόκια καταθέσεων). Η ελβετική UBS προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα: σκοπεύει να χρεώνει 0,6% κατ’ έτος για όσους έχουν καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ.