991
. | IntimeNews

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζουμε, αντέχουμε και αισιοδοξούμε

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 13:41
.
|IntimeNews

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζουμε, αντέχουμε και αισιοδοξούμε

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 13:41

Στις στοχευμένες λύσεις προς τους πελάτες της που έχουν επηρεασθεί από την πανδημία της Covid-19 επικεντρώνεται η Τράπεζα Πειραιώς, κατά την ανακοίνωση των Οικονομικών Αποτελεσμάτων 9μήνου 2020.

«Σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας και παράλληλα η εξυπηρέτηση των πελατών μας κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση η Τράπεζα, η οποία στο διάστημα αυτό εκταμίευσε νέα δάνεια ύψους €5,4δισ., καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της. Επίσης, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα δάνεια σε αναστολή καταβολής δόσεων ήταν ύψους €5,3δισ.

Στα €2,2 δισ. έφτασε το πρώτο 9μηνο του 2020 η συνολική χρηματοδότηση σε πληγείσες επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων «Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον Covid-19» και «ΤΕΠΙΧ II», ενώ δάνεια ύψους €1,8δισ. σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου. Η Τράπεζα έχει δεχθεί 32.000 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων ύψους €1,7δισ. για κρατική επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα». Στο ίδιο διάστημαοι ψηφιακές συναλλαγές έφτασαν στο 94% των συνολικών τραπεζικών συναλλαγών, ενώ πριν από το lockdown ήταν στο 90%.

Σε ό,τι αφορά τους Χρηματοοικονομικούς Δείκτες Απόδοσης η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να παρουσιάζει ανθεκτικότητα. Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν στα €1.107 εκατ. (+3% ετησίως) και προμηθειών στα €231εκατ. (+2% ετησίως), ενώ και οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα είναι αυξημένες κατά €2,3δισ. από την αρχή του έτους.

Η Τράπεζα πέτυχε επίσης τη μείωση λειτουργικών εξόδων της κατά 8% ετησίως (€686 εκατ.), ενώ  το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στέφεται με επιτυχία, καθώς έως σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήσεις εργαζομένων.

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων ανέρχονται στα €732 εκατ. (+13% ετησίως), το σύνολο προβλέψεων στα €845 εκατ., εκ των οποίων €362 εκατ. σχετίζονται με την Covid-19 (που λογίστηκαν κυρίως το 1ο 3μηνο). Έτσι, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται στα €229 εκατ., εξαιρουμένων των προβλέψεων για τις ζημιές από την Covid-19. Αν συμπεριληφθούν οι εν λόγω προβλέψεις, το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο κατά €133 εκατ.

Η Τράπεζα παρουσιάζει ισχυρό προφίλ ρευστότητας, χάρη στην περαιτέρω αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά €2 δισ., με το υπόλοιπο της αναχρηματοδότησης TLTRO III να ανέρχεται σε €9 δισ. Ο Δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) είναι στο 157%, ενώ ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις στο 81%.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, ενώ οι εισροές ΜΕΑ κατά το 3ο 3μηνο 2020 ήταν περιορισμένες (€130 εκατ). Το 1ο τρίμηνο του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega μέσω του προγράμματος «Ηρακλή» συνολικής αξίας €7 δισ.

Η κεφαλαιακή θέση παρουσιάζεται ενισχυμένη και επιταχύνει τη στρατηγική μείωσης ΜΕΑ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ο Δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν στο 16,1% και ο δείκτης CET1 στο 14,1%.

Η μη παροχή έγκρισης πληρωμής του ετήσιου τοκομεριδίου του CoCo σε μετρητά από την ΕΚΤ και στη συνέχεια η απόφαση του ΔΣ να ακυρώσει την πληρωμή του τοκομεριδίου, οδηγεί στη μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές της Τράπεζας. Η εξοικονόμηση ποσού €495 εκατ. ή 120μβ σωρευτικά μέχρι το 2022, λόγω της μη πληρωμής των τοκομεριδίων, ενισχύει περαιτέρω τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς και θα τροφοδοτήσει την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των ΜΕΑ. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης περίπου €1 δισ. Έως το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων και €165 εκατ. ετησίως από τα τοκομερίδια του CoCo.

Χρ. Μεγάλου: Βασικός πόλος στήριξης της οικονομίας

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να βρίσκει τους ρυθμούς της, με επανεκκίνηση των περισσότερων τομέων δραστηριότητας μετά το lockdown, ενώ ταυτόχρονα η πίεση της πανδημίας στο εθνικό σύστημα υγείας υποχωρούσε σταδιακά. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κινήθηκαν κοντά στην προ Covid-19 εποχή, η πορεία αυτή ωστόσο διακόπηκε το τέταρτο τρίμηνο λόγω του δεύτερου κύματος της νόσου”, σημειώνει σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Και προσθέτει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια των ανθρώπων μας, υποστηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε βασικό πόλο στήριξης των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και τώρα στη δεύτερη».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Μεγάλου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Τράπεζα πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το 3ο τρίμηνο 2020… Η ποιότητα του ενεργητικού εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται βέβαια να δούμε τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, καθώς και τη σταδιακή λήξη των μορατορίων πληρωμών, προκειμένου να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του αντίκτυπου στην οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ευρωστία των πελατών μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ενθαρρυντικές και παρέχουν σημαντικούς λόγους αισιοδοξίας… Η ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει ισχυρή… Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέτασε τις διαθέσιμες επιλογές, αποφάσισε, εξασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του προγράμματος CoCo, να ακυρώσει την πληρωμή του τoκομεριδίου του CoCo που είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μετατροπή της συνολικής έκδοσης του CoCo ύψους €2δισ. σε κοινές μετοχές της Τράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61% από 26%  που είναι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας, επιτρέποντάς της να εντείνει τις προσπάθειές της για εξυγίανση του ΝΡΕ ενεργητικού, παράλληλα με την εκτέλεση του σχεδίου για τον λειτουργικό της μετασχηματισμό.

Σήμερα, παρουσιάζουμε στο επενδυτικό κοινό τις νέες πρωτοβουλίες μας για το 2021, οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που έως το τέλος 2021 θα συνεισφέρουν περίπου €1δισ. επιπρόσθετων κεφαλαίων, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιακή εξοικονόμηση από τα μη οφειλόμενα πλέον τοκομερίδια CoCo. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να επιταχύνει ουσιωδώς το σχέδιο εξυγίανσης των στοιχείων ΝΡΕ ενεργητικού της. Ενδεικτικά, τα εν λόγω κεφάλαια ύψους €1δισ. θα διευκολύνουν επιπρόσθετη αποαναγνώριση €5 δισ ΜΕΑ περίπου, επιπλέον των €7δισ. τιτλοποιήσεων (Phoenix & Vega) του προγράμματος «Ηρακλή» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη».

Και ο κ. Μεγάλου καταλήγει: «Παραμένουμε πιο προσηλωμένοι από ποτέ στον στόχο μας για μια αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα τράπεζα, που θα λειτουργεί προς όφελος των πελατών μας, παρέχοντας αποδόσεις στους επενδυτές μας και προσθέτοντας αξία στους ανθρώπους μας και στο κοινωνικό σύνολο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...